Sari la conținut

Ce simptome pot prevesti infecţia cu E.coli patogen 

FOTO: Getty Images 

Escherichia coli (E.coli) este o bacterie care trăieşte în intestinele oamenilor şi a animalelor. Majoritatea infecţiilor cu E.coli nu sunt dăunătoare şi sunt o parte importantă a tractului intestinal uman. E.coli poate fi patogen, ceea ce înseamnă că poate cauza stare de rău: diaree sau stare de rău în afara tractului intestinal (infecţii ale tractului urinar, penumonie sau alte boli).

Tipurile de E.coli care pot cauza diareea pot fi transmise prin apă sau mâncare contaminată, dar şi prin contactul cu animalele sau persoanele contaminate, conform Centers for Disease Control and Prevention.

Persoane de orice vârstă pot fi afectate de infectarea cu E.coli. Copiii foarte mici sau vârstnicii sunt cei mai predispuşi la boli severe cauzate de această infecţie şi sindromul hemolitic uremic.

Simptomele infecţiei cu E.coli diferă de la o persoană la alta. Printre cele mai dese simptome se numără: crampele abdominale, diareea (adesea cu sânge) şi voma. Poate apărea şi febra, dar nu foarte mare (mai mică de 38.5 grade Celsius).

Majoritatea persoanelor se simt mai bine după 5-7 zile. Unele infecţii sunt blânde, dar altele pot deveni severe, ameninţând viaţa pacientului.

Aproximativ 5-10% dintre cei diagnosticaţi cu E.coli ajung să aibă complicaţii severe, cunoscute ca sindromul hemolitic uremic. Semnele care indică apariţia sindromului hemolitic uremic sunt: scăderea cantităţii urinei, stare de oboseală, culoarea palidă a feţei. Pacienţii trebuie internaţi în spital pentru că rinichii lor ar putea ceda. Majoritatrea îşi revin după câteva săptămâni, dar alţii pot rămâne cu sechele sau îşi pot pierde viaţa.

Pentru a preveni infecţia cu E.coli patogen este indicată spălarea mâinilor cât mai des, mai ales înaintea mesei. Carnea care urmează să fie consumată trebuie gătită bine, la cel puţin 70 de grade Celsius. Alte aspecte de care trebuie să ţinem cont pentru a preveni infecţia cu E.coli sunt: evitarea consumului de lapte nefiert şi evitatea ingerării apei din piscine sau lacuri.