Ce spun unghiile despre sănătatea noastră

Data publicării:
unghii

Ca exemplu clasic de afecţiune internă este diabetul zaharat, în care din cauza concentraţiilor diferite de zahăr unghia creşte galbenă groasă şi are o apărare proastă, deci e mult mai uşor de atacat de către ciuperci sau de către bacterii o unghie pentru o persoană diabetică faţă de o persoană cu glicemie normală”, spune Viviana Iordache, medic dermatolog.

Un alt motiv de îngrijorare sunt petele albe apărute pe unghii.

„Atunci când organismul nu are substanţe alimentare suficiente, de exemplu, nu are suficienţi aminoacizi, nu are suficient fier, cum se întâmplă la anemici, nu are suficienţi ioni, calciu, magneziu, sodiu, unghia va ieşi imperfectă, deci va prezenta pe suprafaţa ei nişte striaţii albicioase, paralele cu pliul unghial, care înseamnă că persoana este prost hrănită şi când spun prost hrănită, nu mă refer la cantităţi, ci mă refer la calitatea hranei şi a lucrurilor pe care le consumă în mod frecvent”, explică medicul.

În plus, dacă unghiile se exfoliază uşor şi sunt casante, probabil nu vă hidrataţi corespunzător. Alţi factori nocivi care duc la îngălbenirea unghiilor sunt nicotina şi gudronul, două substanţe chimice din ţigări. Există însă şi cauze externe.

În primul rând sufocarea unghiei, deci lama aceea nu poate să respire, cum este lacul de unghii, în special cele sidefate, pentru că sideful este foarte greu de oxigenat”, potrivit medicului Viviana Iordache.

În primul rând trebuie să fim atenţi, înainte de folosirea lacului colorat pentru unghii să punem o bază, respectiv un lac incolor protector al unghiei, recomandă Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut.

De asemenea, unghiile trebuie lăsate să respire 2-3 zile până la următoarea aplicare a ojei. Unghiile false, lacurile permanente sau semipermanente atacă şi ele lama unghială. Din păcate, multe femei care apelează la o astfel de manichiură intră într-un cerc vicios.

Dacă unghia s-a îngălbenit din cauza unor factori externi, precum oja, puteţi îmbunătăţi aspectul cu ajutorul remediilor naturale.

Putem folosi sucul unei lămâi, deci o ceşcuţă suc de lămâie în amestec cu o ceşcuţă de apă şi în acest amestec înmuiem unghiile şi le lăsăm cam 10-15 minute”, spune Ruxandra Constantina.

Acelaşi rezultat îl puteţi obţine şi cu ajutorul unei paste obţinute din suc de lămâie şi bicarbonat. Lasaţi să acţioneze timp de 15 minute, spălaţi bine unghiile după şi aplicaţi o cremă hidratantă.

„Alte remedii populare ar include uleiul esenţial de lămâie, 5-6 picături, adăugate într o ceşcuţă cu apă, înmuiem şi tinem cam 5-10 minute mâinile în acest amestec. (...) Putem înmuia mâinile într o ceşcuţă de oţet de miere, de preferat natural. le lasam 10 minute dupa care le spalam bine si aplicam o crema hidratantă”, recomandă dorctorul apifitoterapeut.

Dacă unghiile tot nu revin la culoarea naturală, ar putea fi semnul unei infecţii cu o ciupercă. În acest caz adresaţi-vă medicului dermatolog. O altă problemă des întâlnită: unghiile încarnate.

Dacă până acum pacientul ajungea la chirurg pentru îndepărtarea unghiei, de curând se foloseşte un aparat inspirat din tehnologiile de îndreptare a dinţilor. Mai exact, unghia este învăţată să crească din nou în mod corect.

Durata tratamentului este de minimum patru luni. Costul poate ajunge până la 250 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri