Sari la conținut

Ce sunt chisturile sinoviale şi când trebuie să ne facem griji

Chisturile sinoviale sunt nişte formaţiuni, pungi cu lichid gelatinos care se dezvoltă din ţesutul sinovial. Ţesutul sinovial este foarte prezent în corp mai ales pe unde alunecă tendoanele. Lichidul sinovial căptuşeşte articualţiile. Aceste chisturi se formează din acest ţesut.

Chisturile se pot vedea cu ochiul liber. Ele devin inestetice mai ales la nivelul mâinilor, pot fi dureroase la anumite miscări extreme.

Trebuie să ne facem griji când apar şi atunci când cresc în dimensiuni.

Chisturile sinoviale se pot retrage spontan, cele vechi nu se mai retrag niciodată.Ele pot să apară indiferent de vârstă, dar cel mai des apar în artroze la oamenii în vârstă. La tineri apar din motive insuficient cunoscute, nu există un factor de risc.

Când au dimensiuni mari şi jeneaza la activitătile zilnice se intervine chirurgical. Uneori chiar şi pe considerente estetice sau atunci când fac compresiune la nivelul nervilor şi vaselor din apropiere.

Riscuri în ceea ce priveşte operaţia sunt doar în situaţia în care sunt de foarte mari dimensiuni şi se găsesc lângă vase şi nervi.