Ce tip de miere este recomandată pentru diverse afecțiuni

Data publicării:
miere

Cea mai bună modalitate de a testa dacă mierea este naturală este să o gustaţi. Sunt însă foarte puţine persoane care pot să îşi dea seama astfel dacă au cumpărat sau nu un produs apicol autentic. Aşa că cei mai mulţi optează pentru un alt test, dar care nu este şi cel mai indicat.

„Testul acela cu bula de aer depinde în general de vâscozitatea mierii. Pot să fie mieri mai dense sau mai puţin dense, eu nu consider că este testul cel mai reprezentantiv”, a explicat Cristina Pavel, apifitoterapeut.

Un alt test: dacă mierea este perfect limpede atunci poate fi una contrafăcută, dar nu este obligatoriu. Cel mai bine este să turnaţi puţină miere într-un recipient cu apă.

„Dacă firul este întrerupt înseamnă că e miere naturală. Dacă este un fir continuu şi ceea ce curge în recipientul cu apă se dizolvă imediat, înseamnă că are zahăr”, a mai adăugat Cristina Pavel.

În plus mierea naturală, care nu are zahăr adăugat, se va aşeza pe fundul paharului şi nu va pluti în apă. Cei care se aprovizionează cu miere din supermarketuri sunt sfătuiţi să citească de fiecare dată eticheta. Uneori ce arată a miere nu este chiar miere.

„Sunt situaţii în care scrie miere, dar e miere într-un procent foarte mic şi de fapt este altceva în acel borcan 14.15 este un amestec de glucoză şi fructoza sau sirop de porumb, e mult mai grav decât o miere falsificată. Faptul că un cumpărător neavizat nu citeşte eticheta şi îşi cumpără ceva şi atunci când ajunge acasă vede că a cumpărat altceva. Asta ar trebui să fie primul lucru care ar trebui făcut, să se citească eticheta, să se vadă de unde provine”, a avertizat apifitoterapeutul.

Consumul produselor care imită mierea sunt echivalente cu un consum de zahăr: suprasolicită corpul, produc acidoză, acidifică şi predispun la apariţia foarte multor bolii, adică obezitate, diabet boli de inimă, alergii, cancer de colon şi lista poate continua. Deşi atât mierea naturală cât şi cea falsificată sunt dulci, efectele asupra corpului sunt diferite.

Nu veţi putea mânca foarte multă miere la o singură masă, pe când zahăr... nu vă veţi putea opri. Să nu credeţi însă că o miere zaharisită conţine zahăr! Aceasta este o idee greşită pe care o au mulţi oameni!

Orice tip de miere se zahariseşte în mod natural în funcţie de cantitatea de glucide. Mierea de salcâm, de exemplu, este cunoscută pentru faptul că nu se cristalizează. Asta pentru că are mai multă fructoza şi mai puţină glucoză.

Tot la capitolul cristalizare, mierea de rapiţă este la polul opus faţă de cea de salcâm. Mai exact, se zahariseşte foarte repede. Atenţie însă, acest tip de miere poate să provină cu uşurinţă din culturi modificate genetic.

Un alt mit este acela că mierea devine toxică dacă îndulcim cu ea un ceai foarte fierbinte. Depinde însă la ce temperatura este folosită.

„La încălzirea peste 40 de grade se distrug foarte, foarte multe din enzimele care îi dau o valoare extraordinară mierii, care o fac să nu se altereze, să fie un foarte bun conservant, să fie un bun digestiv, deci îşi pierde foarte mult din calităţi dacă este încălzită”, a spus Cristina Pavel.

Din acelaşi motiv nu cumpăraţi miere care a fost expusă la soare. Nu este toxică, dar proprietăţile sale vor fi mult diminuate. În schimb, mierea devine nocivă dacă este încălzită la peste 100 de grade. Aşadar, nu o puneţi în prăjituri pe care apoi le băgaţi la cuptor. Dacă respectaţi aceste reguli şi vă asiguraţi că mierea este naturală, atunci puteţi beneficia de toate proprietăţile ei.

„Sunt obosit, voi lua acea miere de tei, am probleme cardiace şi sunt un hipertensiv, voi lua cu foarte mare succes acea miere de păducel 17.08 Faptul că am acele probleme de digestie voi folosi acea miere de rozmarin, plus minus cimbrişorul care se găseşte în ea. Ştiu că am trecut printr-o perioada în care sunt în primăvară, nu m-am alimentat cum se cuvine, nu m-am gândit la acea hrană vie, cu succes folosiţi acea miere de mană”, a sfătuit dr. Cătălina Crăciun, apifitoterapeut.

Va întrebaţi însă care este cea mai "bună" miere?

„Mierea poliflroă este cea mai bună pentru omul sănătos. Are de toate. Exact cum sunt instrumentele într-o orchestră, o miere polifloră are din toate florile câmpului. Mai există şi acea miere de baltă care se recoltează în zona Deltei Dunării, după ce zona a fost inundată, se retrag apele şi mierea aceea are nişte caracteristici cu totul aparte”, a mai adăugat Cristina Pavel.

Iar dacă aveţi probleme cu somnul optaţi pentru mierea de tei. Este considerată un somnifer blând şi sănătos, pentru că are un efect relaxant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri