Sari la conținut

Ceai de sunătoare: proprietăți, beneficii și contraindicații

Ceai de sunătoare: proprietăți, beneficii și contraindicații

Sunătoarea este cunoscută în principal pentru efectele sale benefice asupra sistemului nervos. Ajută în cazul stresului, anxietăţii şi depresiei. Iar lista nu se opreşte aici:

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut: „La nivel intern stimulează secreţia şi excreţia de bilă, de asemenea diminuează spasmele la nivel abdominal, scade secreţia gastrică, ajută la o mai bună circulație, deci provoacă vasodilatație şi are şi un efect uşor diuretic.”

De aceea este recomandată în caz de colici abdominale, biliare sau gastrită. Poate fi folosită sub formă de infuzie, ulei de sunătoare sau tincturi, însă mare atenţie la cantităţi.

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut: „În administrare internă sunătoarea trebuie clar dozată, respectiv 2-3 căni pe zi de infuzie, tinctură 20-30 de picături de 2-3 ori pe zi, în administrare de 2-3 luni, după care se face o pauză de minim 2 săptămâni. În cantitate mai mare sunătoarea poate să provoace colici abdominale, greaţă, vărsături, erupţii cutanate, uscarea ochilor, disfuncţii erectile.”

În plus, persoanele care ţin o cură de lungă durată cu sunătoare trebuie să evite expunerea la soare!

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut: „Sunătoarea face parte din categoria plantelor fotosensibilizatoare. Deci expunerea la soare concomitentă provoacă erupţii şi alergii solare.”

Iar cei care urmează anumite tratamente trebuie să fie atenţi atunci când utilizează această plantă, pentru că le scade eficienţa!

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut: „Persoanele care iau anticoagulante orale, antidiabetice, hipertensoare, contraceptive orale, antiasmatice sau medicamente pentru scăderea colesterolului trebuie să ceară sfatul unui medic apifitoterapeut dacă vor să asocieze terapii cu sunătoare.”

Sunătoarea nu este recomandată nici femeilor însărcinate sau copiilor sub 14 ani, pentru că nu se cunosc eventualele efecte adverse care ar putea apărea în cazul lor.