Centrală termică de ultimă generație la Spitalul Municipal din Mediaș

Data publicării:
centrala

Centrala cu cogenerare a Spitalului din Mediaş este formată dintr-un computer, o turbină, patru cazane şi un compresor comandat special din Italia.

Utilajul poate sa producă în acelaşi timp energie electrică şi termică, fără pierderi.

Gazele naturale se strâng din reţeaua de distribuţie. Sunt măsurate. Aspiraţia în compresor se face pe această cale după care ele sunt comprimate şi sunt furnizate în turbină.

Este un compresior special creat pentru acest proiect în aşa fel încât el sesizează automat care este necesarul de gare naturale al turbinei.

Practic, contrala va asigura căldura şi energia electrică necesare spitalului, iar surplusul poate fi vândut şi altor beneficiari.

Conform legislaţiei, energia electrică este furnizată în reţea”, spune dezvoltatorul proiectului, Adrian Toma.

Costurile noii centrale au fost suportate de o firmă, care îşi va recupera banii din plata facturilor. Ulterior, centrala va trece în proprietatea spitalului. Important este că facturile unităţii medicale vor fi mai mici ca înainte.

O reducere de 10%, cel puțin, înseamnă 120.000 de lei care ne pot acoperi necesarul de medicamente pe o lună de zile, spre exemplu”, afirmă dr. Bogdan Burghelea, managerul Spitalului Municipal din Mediaş.

Rezolvă problema energetică a spitalului. Ne-am străduit doi ani de zile, de la idee până la finalizare”, spune primarul Mediașului, Teodor Neamţu.

Pâna acum, Spitalul din Mediaş primea căldură de la o instalaţie veche de aproape 30 de ani, iar curent electric primea de la reţeaua locala.

Anual, în cele 100 de saloane ale spitalului sunt internaţi peste 20.000 de pacienţi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri