Centru unic în România. Metodă americană pentru vindecarea dependenţelor

Data publicării:
pacanele

Psihoterapeuţii de aici combină metodele clasice cu cele complementare. Cu toate că lucrările de amenajare nu s-au încheiat şi centrul ar trebui inaugurat abia la mijlocul lunii viitoare, trei persoane dependente de jocurile de noroc vin deja aici să se trateze. 

Alexandru are 29 de ani este primul client al centrului. Dependent de jocuri de noroc, el avea doar 15 ani când a descoperit "păcănelele", cum se spune în limbaj popular. Patima l-a prins repede şi a ajuns să stea în cazinouri sau în sălile de jocuri zi şi noapte, să se împrumute de bani sau să fure de la părinţii lui.

„Cu aceste jocuri de noroc rămâi singur din toate punctele de vedere. Ce să zic.... te îndepărtezi de prieteni...de familie...nu ai chef de muncă....”, a povestit Andrei, dependent de jocuri de noroc. Acum, în centrul de la Tuzla, Andrei se eliberează prin muzică de adrenalina pe care altfel ar fi consumat-o într-un cazino. Şedinţele de meloterapie sunt completate de terapie prin artă sau kinetoterapie. „Mi-am ales pentru început, noi suntem acum într-o primă etapă, exerciţii pentru coordonare, cardio ca să facem o uşoară detoxifiere, să eliminăm adrenalina şi dopamina care se tot adună în timpul jocurilor”, a spus Lili Molnar, kinetoterapeut. Tehnicile de relaxare şi meditaţia se combină perfect cu cele tradiţionale, în ceea ce specialiştii în dependeţe numesc metoda Minnesota.

„Presupune parcurgerea a 12 pași de terapie care pune accent pe grup, care privește dependența ca pe o boală, care folosește resursele comunitare. Pe această terapie facem terapiile individuale și ședințele de psihoterapie”, a declarat Mariana State, coordonatorul centrului de tratare a dependenţelor.

Cei care vor să-şi trateze dependenţele în centrul de la Tuzla trebuie să plăteasă aici 2.500 de lei pentru 86 de şedinţe însă, în funcţie de problemele fiecăruia, preţul poate fi negociat. Dacă reprezentanţii Colegiului Psihologilor din Constanţa vor obține acordul, centrul va avea contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi tratamentele vor fi decontate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri