Sari la conținut
News Alert

Chirurgie fără sală de operație, în Craiova

Şeful Clinicii de Chirurgie Toracică a SJU Craiova, doctorul Alin Demetrian, şi echipa sa a făcut până acum trei operaţii în premieră naţională. O performanţă greu de atins, în condiţiile în care pentru această specializare medicală nu există nici măcar o sală proprie pentru intervenţiile chirurgicale.

„Avem un bloc operator pe care îl folosim numai marțea și joia. Un lucru destul de nefiresc, îl spun de fiecare dată”, declară dr. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică.

În restul săptămânii, în sală operează medicii de la Clinica Chirurgie 3. Cele două secții împart această sală de operație astfel că medicii de la Chirurgie Toracică își programează pacienții atunci când cei de la Chirurgie 3 nu au intervenții.

Doctorul Alin Demetrian a văzut cum se lucrează în Franța, în Germania, în Polonia și în Austria. Nu speră ca la Craiova să fie deschis prea curând un bloc operator la sandardele din acele ţări. Dar Clinica are nevoie măcar de o sală proprie de operație.

Acum nu pot face decât două intervenţii pe zi, în două zile ale săptămâni. Motiv pentru care pacienţii se înscriu pe liste lungi de aşteptare.

Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică spune că „este destul de dificil să-i explici unui pacient că poți să operezi numai marțea și joia”. Explicaţii greu de acceptat pentru bolnavii cu suferinţe grele şi pentru care timpul este deosebit de preţios, cum sunt cei care suferă de cancer pulmonar.

Conducerea spitalului nu poate face investiţia de care medicii au nevoie.

Bogdan Fănuţă, directorul SCJU Craiova promite că „se va construi un bloc operator nou în clădirea din curtea spitalului. Din păcate, spitalele nu pot să cumpere aparatură medicală decât din bani care vin de la consiliul județean sau de la ministerul sănătății.”

În Clinica de Chirurgie Toracică a Spitalului Județean de Urgență Craiova se fac aproape 1.000 de operații pe an. Consiliul Judeţean Dolj, în subordinea căruia se află instituţia medicală, a refuzat să comenteze situaţia.