Cine salvează Salvarea? Ambulanța rămâne fără bani

Data publicării:
5573854-Mediafax Foto-Ciprian Sterian

De altfel, suma primită în acest an este cea mai mică din ultimii cinci ani. Care va fi consecinţa? Ambulanţa nu va mai putea răspunde la toate apelurile bolnavilor. Liderii de sindicat spun că ministrul Eugen Nicolăescu le-a promis bani în plus la rectificare. Nu doar banii sunt problema de la Salvare, ci şi lipsa personalului. Ambulanţa are cu 40 la sută mai puţini angajaţi decât ar fi nevoie.

Cel mai mic buget din ultimii 5 ani

2009 - 618.900.000 lei
2010 - 653.683.000 lei
2011 - 649.700.000 lei
2012 - 652.700.000 lei
2013 - 477.000.000 lei

„Se poate ajunge la pierderi de vieți omenești”

Președintele Federației Ambulanța din România, Gheorghe Chiș, a explicat care sunt consecințele acestei măsuri.

„Efectele sunt clare. Pacientul va avea de suferit, pentru că noi suntem legați de buget. În mod direct, pacientul va suferi pentru că avem probleme cu întreținerea ambulanțelor, care sunt scumpe. Ne confruntăm și cu lipsa de personal si nu vom putea angaja. Neavând echipaje suficiente și medicamente legate de finanțare se ajunge la întârzieri operative, duce la pierderi de vieți omenești. Trimestrul patru al anului 2013 este total descoperit”, a spus Gheorghe Chiș la Digi24.

Acesta a precizat că se va ajunge la blocarea unităților de primiri urgențe, la un blocaj la nivel sanitar și o nemulțumire a pacienților, precum și la cheltuieli mai mari pentru a trata pacientul corespunzător.

Reformele lui Eugen Nicolăescu. Ministrul Sănătăţii a aplicat coplata şi desfiinţează acum casele de asigurări

Reducerea bugetului pentru Ambulanţă este doar una dintre măsurile luate de Ministerul Sănătăţii. Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat mai multe planuri de reformă. De la aplicarea coplăţii pentru bolnavii externaţi, până la desfiinţarea aaselor de asigurări de sănătate, dar şi reluarea planurilor din mandatul trecut, de a resuscita programul analize pentru toţi.

Pentru a reduce cât mai mult cheltuielile din sistem, ministrul a decis la jumătatea lunii martie ca numărul direcţiilor de sănătate publică să fie redus la opt, şi numai în centrele universitare. Celelalte direcţii judeţene vor fi simple oficii. Acelaşi plan este şi pentru serviciile de ambulanţă. Odată cu planurile de reformă, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat ce se va întâmpla şi cu personalul. O parte dintre angajaţi vor ajunge la consiliile judeţene sau municipale, iar o altă parte, în spitale sau cabinete medicale. Alţi aproape 4.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi.

Ministrul Sănătăţii a readus în discuţie şi vechiul program de analize a populaţiei. La încercarea din 2007, programul a înghiţit 170 de milioane de euro, în condiţiile în care doar jumătate dintre români au mers la medic pentru analize. Încă de la început, specialiştii în domeniul sănătăţii au fost sceptici în privinţa utilităţii acestuia.

Ministrul Eugen Nicolăescu e convins însă că un asemenea program este necesar: „Sunt convins că starea de sănătate a populaţiei nu s-a schimbat, decât în rău, nu în bine, având în vedere că s-a deteriorat atât de mult în ultimii patru ani”.

De la 1 aprilie a intrat în vigoare coplata. Pacienţii sunt obligaţi să plătească la externare între cinci şi 10 lei. O sumă modică, aşa cum a apreciat-o ministrul.

La o lună de la introducere, coplata nu dă rezultatele preconizate, spun medicii: banii încasaţi sunt foarte puţini, pentru că majoritatea celor internaţi fac parte din categoriile scutite de la plată.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri