Sari la conținut

Clinica pentru arși grav, deschisă în două luni

Clinica are şase saloane cu aparatură specială unică în ţară, unde pot fi trataţi simultan șase pacienţi cu arsuri grave. Dar singura componentă folosită până acum a fost doar sala de operaţie.

Sala de pansamente a fost în aşa fel construită încât să aibă comunicare directă cu blocul operator, iar în cazul unei urgenţe, personalul medical să poată ajunge rapid. Însă, în cazul unor evenimente în care există un număr mare de victime, sala se poate readapta în aşa fel încât acolo să se realizeze şi intervenţii chirurgicale.

Aici ar fi putut fi trataţi anul trecut zeci de bolnavi aflaţi în stare critică, dacă ar fi avut cine să-i îngrijească. Cea mai mare problemă a fost lipsa asistenţilor medicali. De patru ori s-au organizat concursuri, dar aceştia au renunţat repede la posturi din cauza salariului mic - de 1.400 de lei lunar.

Şase persoane şi-au înaintat, încă de la începutul acestui an, demisia. Însă cu resursa umană de care dispunem la ora actuală, dacă vom parcurge perioada de instruire corespunzătoare, vom putea desfăşura activitatea”, spune Ioan Lascăr şeful Secţiei de Chirurgie Plastică, Spitalul Floreasca.

Primii care vor plecă la specializare în Franţa sunt două asistente şi doi medici.

La ultimele concursuri am angajat asistenţi debutanţi, pe care să-i formăm de la început pe tipicul ăsta. În Franţa, doi ani de zile durează pregătirea pentru asistentele de anestezie terapie intensivă pentru unităţile de arşi”, spune Oana Vermeşan, medic coordonator al Unităţii de Arşi.

Blocajul de la Clinică a fost readus în discuţie după tragedia din Colectiv. Faptul că răniţii cu arsuri grave nu au putut fi trataţi în unitatea modernă este unul dintre motivele pentru care Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” a decis să depună plângere penală la Parchetul General. Asociaţia s-a implicat activ în ajutarea victimelor şi consideră că situaţia de criză a fost gestionata deficitar.

Noi nu căutăm vinovaţi, căutăm însă adevărul. Dacă adevărul va scoate până la urmă nişte vinovaţi, până la urmă trebuie să înveţe să-şi facă datoria”, spune Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”.

Construcţia Unităţii pentru Arşi s-a terminat în 2009. A urmat dotarea, un proces care a durat până în 2013. Avizele finale de funcţionare au permis inaugurarea abia în aprilie 2015. Toate înseamnă o investiţie de 8,5 milioane de euro, bani de la Ministerul Sănătăţii şi Primăria sectorului 1.