Cod roșu la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Stare de alertă în Argeș din cauza suspiciunilor de contaminare cu E.coli

Data publicării:
BEBELUS PERFUZIE GettyImages-91983086 1 -6

ACTUALIZARE 13:30 Prefectul de Argeș a decretat stare de alertă în județ, din cauza contaminării cu E.coli. O comisie din care fac parte reprezentanți ai autorităților sanitar-veterinare și medicale din județ s-a întrunit vineri dimineață la Prefectură. Este o alertă de suspiciune de contaminare cu E.coli. Încă de joi inspectorii ANSVSA au venit în județ pentru a preleva probe alimentare din două lanțuri de supermarketuri, dar și din piețele și magazinele din zona în care locuiesc familii ai căror copii au ajuns la Marie Curie cu suspiciune de sindrom hemolitic. Azi, mâine și poimâine vor continua aceste controale. Comisiei i se vor alătura poliția, jandarmii și pompierii, va fi o echipă complexă, care se va deplasa la locuințele acestor familii, în zonele unde locuiesc, de unde vor preleva noi probe.

ACTUALIZARE 13:00  Măsuri noi în cazul bebeluşilor bolnavi din Argeş. Toţi copiii care ajung la Spitalul de Pediatrie din Piteşti sunt investigaţi suplimentar, indifirent de starea lor, au anunţat medicii de acolo.  

Camera de gardă a Spitalului de Copii din Piteşti abia face faţă solicitărilor de consultaţii. Speriaţi de numărul mare de cazuri de copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic, părinţii aduc bebeluşii la control la primele semne ale unei posibile boli. Au fost peste 100 de copii care s-au prezentat la camera de gardă, zece dintre ei au fost internați, patru au fost diagnosticați cu rotavirus.

ACTUALIZARE 12:00 Unul dintre copiii internați la Marie Curie a fost externat. Este o fetiță de un an și patru luni care a stat internată la București timp de două săptămâni. Copilul a primit un tratament personalizat și părinții vor trebui să respecte reguli stricte de alimentație. Niciun copil nu se mai află acum internat la Terapie intensivă.

Lavinia Marinescu, mama copilului externat:

Sunt chiar fericită, este ziua cea mare, ziua când copilul meu a reînviat. O să înăspresc toate regulile de igienă, mai mult de atât ce pot să fac, suspectez orice, nu pot să mă suspectez pe mine, știu că am depus tot ce a fost necesar ca să fac față și să fie bine copilul. Răspunsurile se aşteaptă, din câte ştiu eu, domnul ministru a promis că ne va da pe 4 martie răspuns la ceea ce ne doare pe toţi”. 

Pe secția de Nefrologie rămân internați șase pacienți, iar trei dintre ei încă mai fac dializă.


În acest moment sunt șase copii cu acest diagnostic în grija medicilor bucureşteni. Trei dintre ei fac dializă. Unul dintre pacienți, care se afla în Terapie Intensivă, va fi transferat pe secție, la nefrologie. Este vorba despre un bebeluș de 10 luni, cu mari probleme, dar care a avut o evoluție bună, a precizat, vineri dimineaţa, dr. Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie.

Autorităţile încă nu ştiu care este sursa îmbolnăvirii acestor copii, după aproape o lună de la apariția primelor cazuri. Sindromul hemolitic uremic este o boală provocată de o tulpină faorte agresivă a bacteriei E.coli. Specialiștii vin și cu o nouă ipoteză: este posibil ca infecția să se fi transmis de la om la om, de la părinte la copil.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat joi seara, la Digi24, că nu exclude apariția de noi cazuri de infecție.

Specialiştii de la cel mai mare spital de pediatrie din ţară spun că se confruntă cu cele mai multe şi mai grave cazuri de sindron hemolitic uremic din carieră.

De-a lungul a 14 ani am îngrijit 70 de copii cu această boală. Vă spune că ne confruntam cu 5-6-8 pe an. Ce e specific pentru această situaţie, aşa cum am caracterizat-o: neaşteptată şi neprevăzută, numărul mare de cazuri care au venit unul după altul, unul mai grav ca altul”, sublinia, la Digi24, Mihaela Bălgrădean.

În Spitalul Marie Curie sunt internaţi șase copii din judeţul Argeş pentru care medicii au pus diagnosticul de sindron hemolitc uremic. „Îngrijirea lor necesită un sistem de performanţă atât din punct de vedere tehnic, cât şi al cunoaşterii, profesionalismului. Nicăieri în lume nu se face în orice micuţ spital, se face în centre specializate”, a explicat Mihaela Bălgrădean, joi seara, la Digi24.

Alți opt copii cu probleme digestive, la Slatina

Alţi opt copii sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina cu probleme digestive. Pentru doi dintre ei, analizele au depistat prezenţa bacteriei E.coli, însă medicii spun că este o formă uşoară şi că nu există motive de panică.

Sursa îmbolnăvirilor, un mister

Specialiştii continuă să caute sursa îmbolnăvirilor. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a anunţat că va verifica o serie de alimente din comerţ şi din gospodăriile particulare. Ancheta are loc în judeţele Argeş şi Dolj şi vizează laptele de vacă, brânza, carnea de vită şi de pui, fructe şi legume.

„Persoanele din jurul unui copil pot să fie sursa acelei îmbolnăviri, dar având în vedere numărul mare de 14-16 cazuri în Argeş, e probabil să fie mai degrabă vorba de consumul unui aliment decât de transfer interuman”, a spus, la Digi24, Alexandru Rafila.

În paralel cu ancheta autorităţilor sanitare, procurorul de caz din Argeş a extins ancheta în cazul celor trei bebeluşi care au murit până acum din cauza bolii. Acuzaţiei iniţiale, de omor din culpă, i s-au adăugat alte două: neglijenţă în serviciu şi rele tratamente aplicate minorilor.

Testele rapide, breșa pentru un nou scandal?

O toxină produsa de bacteria e coli este deci cauza imbolnavirilor. Este singura certitudine pe care o avem pana acum. Raman insa multe intrebari. Nu doar de unde au luat copiii bacteria? Ci si daca se putea preveni imbolnavirea si mai ales moartea celor trei bebelusi diagnosticati tarziu. Exista niste teste rapide care pot depista toxinele produse de ecoli in doua ore. Spitalul de Pediatrie din Piteşti, la fel ca multe alte spitale din Romania, nu avea aceste teste, atunci cand au ajuns primii copii bolnavi acolo. Intrebarea care se pune insa este : de ce spitalul a cumpărat astfel de teste rapide abia pe 16 februarie, din moment ce primul caz de sindrom hemolitic uremic a apărut pe 31 ianuarie, iar primul deces a avut loc pe 4 februarie. La aceasta intrebare ministrul sanatatii a cerut un raspuns pana pe 4 martie, cand ar trebui sa se finalizeze ancheta Corpului de Control la DSP Argeş.

Testele rapide au ajuns la spitalul de Pediatrie din Piteşti la o săptămână după ce valul de 12 copii bolnavi fusese deja trimis la Bucureşti.

„Testele rapide nu le aveau. Cazurile care reprezintă probleme se trimit către centrele secundare sau terţiare. Nicio ţară din lume nu-și permite să aibă toate centrele de excelență”, a declarat ministrul sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Testele rapide au ajuns încet la Pitești

Pe 12 februarie, ministrul sănătăţii cere conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti să cumpere teste rapide, care să ajute la diagnosticare. Era vineri, aşa că medicii din Piteşti au făcut comanda prin sistemul clasic, de achiziţii publice, abia luni, pe 15 februarie. Testele au ajuns din Germania a doua zi, pe 16 februarie.

Unele tipuri de teste pentru toxinele produse de bacteria E.coli existau la Institutul Cantacuzino, însă specialiştii spun că acestea nu puteau fi trimise la Piteşti.

Ceea ce lucrează colegii de la Cantacuzino sunt teste complexe care se referă la identificarea serotipului, studii genetice care arată dacă în acel organism izolat există gena responsabilă de producerea toxinei”, a explicat Alexandru Rafila.

Au fost foarte greu de găsit. Achizițiile au fost înnebunite, că nu se găsesc. Ministerul Sănătății ne-a spus că trebuie urmărit acest protocol la toate spitalele din țară. În mod normal, spitalele din țară nu au aceste teste”, a declarat Deniza Morar, șefa laboratorului de analize din Spitalul de Pediatrie Pitești.

Situaţia testelor rapide va trebui lămurită de anchetă, mai spune ministrul sănătății.

Revoltă la Spitalul de Pediatrie Piteşti

În acest timp, la Spitalul de Pediatrie din Piteşti angajații sunt revoltați după ce ministrul sănătăţii a cerut demisia conducerii. Solicitarea lui Patriciu Achimaş-Cadariu a fost provocată de cazul băiatului transferat la Spitalul Marie Curie, miercuri, după ce timp de 11 zile a fost consultat în cinci spitale. Medicii din Pitești simt că au fost transformaţi în ţinte şi ameninţă că vor pleca cu toții din spital, dacă pleacă directorul spitalului. Nici şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş nu vrea să demisioneze, după ce prefectul judeţului i-a cerut acest lucru. Ea spune că are nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii pentru a-şi părăsi postul.

Patriciu Achimaş- Cadariu: „Din nou, deși am precizat ca aceste cazuri să fie raportate Direcției Sanitare, nu s-a petrecut la Piteşti”.

Ministrul Sănătăţii a analizat documentele care atestă faptul că Direcţia de Sănătate Publică Argeş a aflat din presă despre ultimul copil trimis de medicii argeşeni la Spitalul Marie Curie. Mai mult, reprezentanţii DSP ar fi fost cei care au solicitat spitalului informaţii despre pacient.

Patriciu Achimaş-Cadariu: „Trebuia să ne anunțe. Au făcut-o după conferința de presă, ar trebui s-o facă când a intervenit cazul. Medicul a procedat corect, a luat legătura cu dr. Bălgrădean și a trimis cazul”.

Prefectul de Argeş vrea şi demisia directorului Direcţiei de Sănătate Publică din judeţ.

Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş: „Pentru modul cum a comunicat și a gestionat această criză, solicit demisia de onoare a doamnei director Sorina Honțaru din funcția de director DSP Argeș. Solicit demisia conducerii Spitalului de Pediatrie pentru modul în care a gestionat situația”.

Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş: „Sunt numită de Ministerul Sănătății. (Reporter: Dumneavostră nu vă dați demisia?) Deocamdată nu, pentru că în momentul când voi primi OK-ul de la Ministerul Sănătății voi face acest lucru”.

Conducerea şi medicii Spitalului de Pediatrie din Piteşti au reacţionat.

Marlen Petcov, medic chirurg, Spitalul de Pediatrie Piteşti: „Ne-am gândit să ne dăm demisia. Eu am fost ieri la Casa de Pensii şi mi-am depus dosarul să mă pensionez anticipat. Am muncit o viaţă, am salvat atâţia copii şi am tratat atâţia copii şi nu vreau acum la final de carieră să ajung în altă parte, motiv pentru care mi-am depus dosarul de pensionare, deşi nu am vârsta”.

Lucian Matei, medic pediatru, Spitalul de Pediatrie Piteşti: „Dacă continuă cu presiunea şi teroarea asta, ne vom da demisia în bloc şi să vedem cine mai lucrează! Ministrul ne-a transformat într-o ţintă!”

Dacă directorii Spitalului de Pediatrie nu vor da curs cererii ministrului sănătăţii, decizia înlăturării lor va putea fi luată de Consiliul de Administraţie al unităţii medicale. Din el fac parte, pe lângă managerul spitalului, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi ai Colegiului Medicilor şi ai Ordinului Asistenţilor. Demiterea trebuie făcută însă în baza unor documente care să ateste abateri grave.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri