Sari la conținut

Combinaţiile alimentare benefice pentru organism

Probioticele sunt alimente care ajută flora intestinală. Trebuie ştiut că organismul le foloseşte cel mai bine în combinaţie cu prebioticele. 

Prebioticele trebuie sa contina inulina. Este un oligozaharid, deci un zahar cu structrura mica, care este gasit in anumite fructe si legume si care este hrana principala a acestor alimente sănătoase”, a spus dr. Catrinel Macovei medic primar diabet, nutriie şi boli metabolice. 

Astfel, cel mai simplu mic dejun poate fi compus din iaurt, lapte acru sau chefir nepasteurizat în combinaţie cu o banană. Iar pentru prânz, de exemplu, medicii recomandă ca o salată să fie mereu însoţită de nuci şi seminţe, pentru că sunt bogate în Omega 3.

Aceste grăsimi în primul rând că aduc vitamina E şi alţi antioxidanţi şi încetinesc digestia la nivel gastric şi golirea stomacului şi în general tranzitul, lănsând timp fitonutrienţilor din legume care sunt bogate în fibre să se absoarbă în cantitate mai mare”, a adăugat Catrinel Macovei. 

Puteţi opta şi pentru salate din leguminoase precum fasolea, lintea şi năutul - bogate în fier, în care să adăugaţi, de exemplu, ardei roşu sau pătrunjel, bogate in vitamina C. 

Absorbţia fierului este potenţată foarte mult de vitamina C, şi atunci, dacă vom combina aceste alimente, mai ales fierul vegetal, fierul non HEM, disponibilitatea acestuia pentru absorbţie creşte foarte mult”, a mai spus Catrinel Macovei. 

Iar dacă obisnuiţi să consumaţi multă sare, aveţi grijă să nu vă lipsească alimente precum bananele, patrunjelul sau legumele cu frunze verzi, pentru că sunt bogate în potasiu. 

Pentru a ne proteja inima, este bine să compensăm şi cu o cantitate suficientă de potasiu pe care o aducem din fucte şi legume. Şi atunci să nu uităm, în fiecare zi, la mesele bogate în sare să punem legume şi fructe sau chiar şi separat, dacă sunt cinci porţii”, a precizat Catrinel Macovei. 

O alta combinaţie potrivită este între turmeric şi condimente picante cum ar fi piperul. Astfel, toate proprietăţile antioxidante ale turmericului vor fi absorbite mult mai bine.  

Pe aceeași temă