Sari la conținut

Complicațiile diabetului zaharat

„Angiopatia este cea mai importantă complicație a diabetului zaharat și se referă la afectarea inimii și a vaselor mari.

Macroangipatia, adică afectarea vaselor mari, include trei mari manifestări: cele de la inimă, coronaropatia, se soldează cu cardiopatia ischemică, cele de vasele cerebrale, boala vasculară cerebrală, și de la membrele inferioare, angiopatia ischemică. Fiecare dintre acestea au manifestări clinice importante. La inimă, se poate ajunge la infarct, la cap la accident vascular cerebral, iar la picioare la cangrenă și amputații.

Dacă ne referim la microangiopatie, care este prezentă în tot organismul pentru că peste tot avem circulație mică, două manifestări sunt esențiale: la rinichi, unde se dezvoltă boala renală diabetică, și la ochi, retinopatia, boală oculară diabetică. Acestea au consecințe extraordinar de grave. Boala renală diabetică poate duce la insuficiență renală, fiind cea mai importantă cauză de dializă și transplant renal, iar retinopatia este cea mai importantă cauză de orbire.

Un pacient diagnosticat cu angiopatie trebuie să își echilibreze diabetul printr-o dietă echilibrată, stil de viață pozitiv și urmarea tratamentului adecvat.”