Concedii fără plată fără limită. Unii medici muncesc în străinătate, dar țin blocate posturile din țară

Data publicării:
medici-1

Secţia de neurochirurgie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea a fost închisă, după ce a rămas fără medici.

La Neurochirurgie este o situaţie deosebită, medicul este în concediu fără plată până în noiembrie şi celălalt medic a plecat la Craiova, deci practic secţia nu mai funcţionează”, spune George Brânzan, director medical la Spitalul Judeţean Vâlcea.

Concediile fără plată sunt folosite de mulţi medici şi asistente din spital ca o modalitate de a-şi ţine posturile blocate. Unii dintre ei muncesc în acest timp în străinătate. La Secţia de prematuri mai lucrează doar cinci asistente. Două colege ale lor sunt în concedii fără plată. În total, 50 de medici şi asistente sunt în concedii fără plată.

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Spitalului a decis ca perioada maximă pentru care se va acoda un concediu fără plată să fie de un an. Cei care nu revin la muncă după aceea vor fi concediaţi.

Decizia a fost luată având în vedere deficitul mare de persoanal pe care îl avem. Faţă de normative spitalul are un deficit de 35 la sută”, spune George Brânzan.

Potrivit legii, numărul de zile de concediu fără plată, ce pot fi acordare este stabilit de conducerea fiecărei instituţii. Iar până acum, la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea nu a existat nicio limită.

Articolul 153, alineatul 2 din Codul Muncii spune că durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, în lipsa acestuia, prin regulamentul intern”, a declarat Adina Boboş, purtătorul de cuvânt al ITM Dolj.

La Spitalul din Râmnicu Vâlcea sunt angajaţi 1.700 de medici, asistente şi personal auxiliar. Potrivit normelor, acolo ar trebui să lucreze 2.300 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri