Conflictele armate şi lipsa de educaţie, două motive pentru care poliomielita redevine o ameninţare

Data publicării:
polio2

O alertă maximă este declanşată în Europa în privinţa răspândirii poliomielitei. Din cauza conflictelor, multe ţări de pe glob nu mai pot menţine un nivel mare de vaccinare, iar circulaţia virusului este iminentă, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pericolul este cu atât mai mare cu cât, din cauza slabei informări, tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii.

Riscul este uriaş, spun specialiştii, pentru că multe zone de pe glob sunt acum vulnerabile în absenţa vaccinării. Un exemplu este Siria, ţară măcinată de conflicte, de unde pleacă mii de refugiaţi care pot fi purtători ai bolii. În plus, virusul a fost descoperit în apele reziduale din Israel, iar probleme cu imunizarea pot apărea şi Ucraina, ţară vecină României.

Trebuie menţinută o rată de vaccinare foarte bună, asta înseamnă peste 95%. Ori ştim clar că în zonele de conflict nu mai putem vorbi de această rată, iar după cum ştim, virusul circulă, persoanele circulă, există refugiaţi, iar în acest moment noi suntem într-o situaţie de mare alertă”, arată Victor Olsavsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

Acest lucru este cu atât mai grav cu cât rata de vaccinare în România a scăzut în ultimii ani. Un adevărat pericol îl reprezintă bolile respiratorii, iar datele arată că unul din patru copii români îşi pierd viaţa în primul an de la naştere din cauza bolilor provocate de pneumococ. Decesele ar putea fi prevenite printr-un vaccin care ar fi trebuit să fie gratuit încă de la finalul anului trecut, după cum promitea Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii. Acest lucru nu s-a mai întâmplat însă. Suma ar fi trebuit bugetată de Ministerul Sănătăţii, urmând a fi discutată în comisiile parlamentare dedicate. „Ministerul Sănătăţii este cel care trebuie să se decidă în această clipă. Dacă ni se solicită, noi vom aproba. Dar nu am văzut în bugetul Ministerului Sănătăţii o astfel de sumă pentru aceasta”, a spus senatorul UDMR Laszlo Attila, membru al Comisiei de Sănătate din Senat.

Vaccinul pneumococic costă în farmacii aproape 300 de lei, iar studiile arată că doar 2% dintre părinţii din Romania îşi permit să îl cumpere. Copiii care nu îl fac sunt expuşi la boli ca otita, pneumonia şi meningita. „Bolile respiratorii sunt principalele cauze de deces la copii”, subliniază Victor Olsavsky.

Vaccinarea pneumococică trebuie începută la vârsta de 4 luni şi continuă în mai multe etape, pâna când copilul împlineşte doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri