Contraceptivele periculoase Yaz si Iasmin, folosite de un milion de românce

Data publicării:
MEDICAMENTE MEDIAFAX 1

Documentele puse la dispoziţia autorităţilor canadiene de farmacişti şi doctori arată că, în perioada 2007-2013, 23 de femei au murit şi alte 600 au suferit reacţii adverse după ce au început să ia pilulele Yaz şi Yasmine.

Peste jumătate dintre persoanele decedate aveau sub 26 de ani, iar cea mai tânără avea 14 ani. În majoritatea cazurilor, moartea s-a produs în urma formării unor cheaguri de sânge care au provocat embolii.

Avocaţii angajaţi în lupta cu gigantul german Bayer, producătorul pilulelor, susţin că numărul deceselor este mult mai mare faţă de cel anunţat de ministerul canadian al sănătăţii.

Yaz şi Yasmin sunt două dintre cele mai populare contraceptive din lume. Se vând şi în România, iar autorităţile medicale ştiu că au existat zece cazuri în care au apărut reacţii adverse grave, după adminstrarea pilulelor.

De aceea, sunt anumite femei care ar trebui să ia aceste pastile cu precauţie, spun medicii.

De aceea, în Europa, - deci inclusiv la noi în ţară-, aceste două medicamente sunt supuse unor analize pentru a se stabili dacă rămân sau nu pe piaţă. Această veste privind cele două medicamente vine după ce, acum două zile, Agenţia Naţională a Medicamentului a decis să retragă din farmacii un alt contraceptiv, Cilest, care nu ar fi eficient în prevenirea unei sarcini.

De asemenea, de la începutul anului, o altă pastilă, Diane35, nu mai poate fi prescrisă de medici ca anticoncepţional.

Specialiştii nu recomandă înteruperea administrării pilulelor Yaz şi Yasmin fără a consulta un doctor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri