Controale inutile în spitale. Nu eficiența dezinfectanților trebuia verificată, ci concentrația

Data publicării:
biocide

Medicii de la Spitalul Sfântul Ştefan din Bucureşti spun că în privinţa concentraţiei dezinfectanţilor nu au ce face decât să creadă ce scrie pe etichetă. De altfel, nici inspectorii de sănătate publică nu au verificat asta, ci tot eficienţa. Adică ce fac spitalele o dată pe lună.

Se spală respectiva suprafaţă cu dezinfectantul ales, se lasă timpul de acţiune care este specificat de producător, se recoltează probe pe medii de cultură sterilă şi se duc pentru autocontrol la un laborator”, a explicat Silvia Năstase, managerul Spitalului Sfântul Ştefan.

Concentraţia produselor folosite pentru dezinfecţie în spitale ar trebui stabilită de laboratoare independente, spun medicii.

Ar trebui de undeva de la minister sau din afara spitalelor să fie controlate substanţele, să se facă achiziţii de substanţe de pe piaţă, să existe substanţe din mai multe surse dacă a apărut această problemă”, spune Daniela Chiriță, medic primar.

Dovadă că medicii au dreptate, premierul a cerut acelaşi lucru de la Ministerul Sănătăţii. Şi asta, chiar de duminică.

„Cel puțin eșantioanele din 50 de spitale vor fi duse cu prioritate la ICECHIM pentru analiza concentrației. Am cerut Ministerului Sănătății să se organizeze și să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, toate produsele, indiferent de proveniență”, a declarat sâmbătă premierul Dacian Cioloș.

Între timp, medicii de la Spitalul Sfântul Ştefan din Bucureşti iau măsuri.

Pentru siguranţa pacienţilor noştri, având în vedere că s-a ridicat o suspiciune, pentru respectivele suprafeţe s-a schimbat tipul de dezinfectant”, a declarat Silvia Năstase, managerul spitatului Sfântul Ștefan.

Spitalul Sfântul Ştefan are 120 de paturi şi tratează anual 2.200 de pacienţi dintre care aproape jumătate sunt cazuri de urgenţă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri