Coplata, departe de a fi introdusă în sistemul de sănătate

Data publicării:
1501 20coplata-43862

După două amânări şi alte două modificări ale legii realizate doar în 2012, cel mai recent termen pe care şi l-a asumat Guvernul în faţa Fondului Monetar Internaţional a fost trimestrul I al acestui an.

La sfârşitul săptămânii trecute însă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spunea că România nu este pregătită pentru sistemul de coplată întrucât peste 70% dintre români nu şi-ar permite să plătească servicii medicale al căror preţ variază între 4 şi 250 de lei.

Scopul acestui proiect este să aducă la bugetul Ministerului Sănătăţii peste 500 de milioane de lei pe an, însă pacienţii sunt cei care ar avea de suferit, în condiţiile în care foarte mulţi dintre ei nu îşi permit să plătească.

Chiar dacă proiectul a fost modificat de mai multe ori, coborând plafonul la 1 leu sau la 12% din venitul minim, chiar dacă au fost eliminaţi din grilă pensionarii cu pensii sub 740 de lei, bolnavii cronici sau tinerii care merg la şcoală, acest proiect încă nu este benefic pentru România, apreciază ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri