Sari la conținut

Crește alarmant numărul cazurilor de hepatită A în Neamţ şi Covasna

O mamă a venit la camera de gardă din Piatra Neamț cu fiul ei care nu are mai mult de cinci ani. În ultimele zile băiatul s-a simţit rău şi nu a vrut să mânânce mai nimic. După ce a fost consultat de medici, diagnosticul a fost clar.

„Are hepatita A. Speram să treacă repede, e doar începutul. Se poate lua de oriunde, că este hepatită care se poate lua prin atingere”, a spus această mamă.

Toate paturile Secţiei de Boli Contagioase sunt pline cu pacienţi care au luat acest virus. 90% dintre ei sunt copiii de grădiniţă sau şcoală generală.

„Primul lucru este, să zicem, o creștere a numărului de paturi”, a declarat dr. Vasile Goga, șef secție Contagioase din cadrul SJU Piatra Neamț.

De la începutul anului şi până acum, medicii au tratat peste 200 de cazuri de hepatită virală. Dar boala se extinde de la o zi la alta, mai ales că şcoala abia a început. Pricipala cauză: lipsa igienei.

„Foarte important în măsurile de combatere a hepatitei A sunt măsurile de igiena, igiena personală, igiena alimentului, a deșeurilor”, a explicat Roxana Pipirigeanu, șefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamț.

Cu 25% mai multe cazuri de hepatita A ca anul trecut au fost înregistrate şi în judeţul Covasna. Majoritatea pacienţilor vin din zona Baraoltului, respectiv Vâlcele, dar şi din Sfântu Gheorghe. Specialiştii pun creşterea numărului de îmbolnăviri cu virusul hepatitei A pe seama surselor contaminate de apă.

„Eu aş exclude îmbolnăvirea din cauza apei ţinând cont că în aceeaşi perioadă se întâmplă și la Araci, și la Vâcele, sursele de apă sunt diferite”, a declarat Nicolae Cucu, viceprimar comuna Vâlcele.

România ocupă primul loc din Europa la numărul de cazuri de hepatită virală de tip A.