Sari la conținut

Criză de medicamente. În așteptarea ieftinirii acestora, farmaciștii se aprovizionează de pe o zi pe alta

Cei mai afectaţi sunt bolnavii cronici, care spun că au ajuns să facă turul farmaciilor, în căutarea medicamentelor de care au nevoie.

Eu am probleme cu osteoporoza și tot am căutat ceva. Însă peste tot nu am găsit”, spune o femeie.

Oamenii s-au plâns medicilor că nu-şi pot urma tratamentul prescris, iar aceştia confirmă că problema este la farmacii.

Curiozitatea mea a fost mare să constat dacă pacienții sunt suficient de insistenți în a-și căuta medicamentele sau este o problemă în farmacii. Am constatat că din opt farmacii, una singură deținea cam 90% din medicamentele pentru care bolnavii ne adresează plângeri în fiecare zi că nu sunt de găsit”, spune dr. Luiza Demian, medic diabetolog.

Farmaciştii recunosc că au stocuri mici din anumite produse, pentru că nu vor să piardă bani. Intenţia anunţată de autorităţi de a aduce preţurile din România la nivelul celor din Uniunea Europeană ar putea duce la ieftinirea chiar şi cu 50% a peste o mie de medicamente.

De o lună de zile noi aprovizionăm tot așa foarte, foarte puțin. Numai strictul necesar, pentru că toată ieftinirea va fi doar pe stocul nostru, ceea ce este pierdere pentru farmacie”, explică Nicoleta Mureşan, farmacistă.

S-ar putea să vină ieftinirea la 1 iunie sau 1 iulie, nu știm exact momentul, motiv pentru care atât depozitele, cât și noi ne aprovizionăm în cantități mici”, explică Laura Vicaş, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor.

Noile preţuri vor fi cuprinse într-un catalog naţional, care va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătăţii, dar data lansării lui nu a fost încă anunţată.