Sari la conținut

Criză de medicamente în spitale, după reducerea preţurilor

Ieftinirea medicamentelor produce primele efecte adverse. După afişarea noilor preţuri, la 1 iulie, distribuitorii au anunţat că nu mai livrează produsele nerentabile.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: „Unele lipsesc pentru că sunt blocate la producător, altele sunt blocate la distribuitor”.

Managerii spitalelor susţin că au probleme cu 25 până la 40 la sută dintre contractele semnate cu distribuitorii de medicamente.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu monitorizează astfel de situaţii şi susţin că au atribuţii nu în prevenirea unei eventuale crize a medicamentelor, ci în limitarea efectelor negative ale acesteia.

Cele mai mari probleme sunt la oncologie, cardiologie şi terapie intensivă. De două săptămâni, managerii spitalelor încearcă să facă faţă consumului în timp ce demarează alte licitaţii.

Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic Bucureşti: „Noi avem medicamente deocamdată, dar asta nu înseamnă că ele nu se vor consuma şi că nu trebuie rapid introdus acest sistem. Speranţa noastră este să reuşim să trecem peste această perioadă mai delicată”.

Procedura de licitaţie este însă greoaie şi durează 45 de zile, timp în care spitalele fie folosesc ce au şi speră să nu se încurce în contestaţii, fie se împrumută între ele până la epuizarea totală a stocurilor.