Sari la conținut

Criză de medicamente în spitalele din Oradea

Conducerea Spitalului Municipal din Oradea a anunțat miercuri că funcționează în regim de avarie pentru că lipsesc aproximativ 80 de medicamente din depozit. De vină ar fi companiile de distribuție, care au transmis că nu pot livra medicamentele la prețurile stabilite de la 1 iulie prin catalogul naţional al preţurilor medicamentelor.

Cei mai afectați sunt pacienții de pe secțiile de oncologie, cardiologie și terapie intensivă.

Primarul Oradei, Ilie Bolojan, împreună cu conducerea spitalului, au transmis miercuri o sesizare Ministerului Sănătății și Casei de Asigurări de Sănătate Publică Bihor în care solicită să găsească o soluție pentru această problemă cât mai repede.

În depozitul de medicamente al Spitalului Municipal Oradea rafturile sunt goale. Distribuitorii sunt nemulţumiţi de preţurile mai mici impuse, luna trecută, de Ministerul Sănătăţii.

Firmele ne dau negație. Uitați ce spun ei: "Suntem în imposibilitatea fortuită de a livra aceste produse la prețul adjudecat””, spune Maria Silaghi, directorul economic al Spitalului Municipal din Oradea. „Avem un procent de 50% negații pe medicamente și nu doar o firmă de medicamente, ci toate firmele de medicamente”, mai spune Maria Silaghi.

Noi suntem în situația în care firmele care ar fi trebuit să ne livreze medicamente la prețurile reduse refuză să facă acest lucru. Ca atare, suntem în imposibilitatea de a asigura toate medicamentele pacienților noștri”, spune şi Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Cele mai afectate categorii sunt bolnavii de cancer, precum și pacienţii care fac parte din programele naționale de sănătate.

Ori nu-i tratăm corespunzător, ceea ce e foarte neplăcut, sau sunt obligați să le cumpere din piață, ceea ce e iar foarte neplăcut și e și incorect”, mai spune Ilie Bolojan.

Primarul Oradei a precizat că a trimis o adresă Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Sănătate să clarifice cu furnizorii problema legată de refuzul de a livra medicamentele.