Criză de sânge în spitale din cauza virozelor

Data publicării:
sange transfuzie

Cei care au cel mai mult de suferit sunt bolnavii care aşteaptă să fie operaţi. Constantin Odăgeru a căzut săptămâna trecută şi şi-a fracturat tibia. Cum în spital nu era destul sânge a aşteptat patru zile pentru a fi operat, timp în care a suportat dureri groaznice.

Am fost un caz mai fericit pentru că nu am avut nevoie de prea mult sânge, dar sunt persoane care au perioadă şi mai îndelungată. Pentru un bolnav aşteptarea este foarte grea şi foarte înspăimântătoare. Când ştii că pot apărea şi alte probleme devine şi un stres”, a spus Constantin Odăgeru.

În aceeaşi clinică de ortopedie alţi nouă pacienţi au trebuit să aştepte şi câte cinci zile. Ideal, spun doctorii, operaţiile ar trebui făcute în cel mult 48 de ore de la incident.

Un vârstnic care stă în pat 3-4 zile pierde masă musculară, există şi risc de bronhopneumonie, deci ideal este să fie operat cât mai repede”, a spus șeful Clinicii de ortopedie Ovidiu Alexa.

Deocamdată însă, holurile Centrului de Transfuzii din Iaşi sunt pustii. O parte din cei care vin să doneze sunt refuzați deoarece au viroze respiratorii.

„Dintr-un număr de 50 de persoane prezentate, cinci persoane ar avea viroze respiratorii”, a spus medicul Andreea Vatamanu.

„Luând anumite medicamente este contraindicată donarea pe o perioadă de timp şi aceasta îngreunează şi mai mult sau reduce şi mai mult numărul donărilor efective”, a adăugat directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iași Lavinia Scripcaru.

Săptămâna trecută, doar în judeţul Iaşi, s-au înregistrat aproape 7.200 de cazuri de viroză. De vină, spun medicii, sunt variaţiile termice.

„Avertizăm populaţia că există riscul transmiterii prin inter-persoană, de la persoană la persoană prin strănut, tuse”, a atras atenția medicul infecționist Teodor Nicolae.

Medicii de la Centrul de Transfuzii fac apel la populaţie să se prezinte la donare. Potrivit legii, donatorii primesc tichete de masă şi zile libere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri