Criză de vaccin antitetanos. Medicii spun că nu sunt vaccinuri, Ministerul nu vede criza

Data publicării:
vaccin

În timp ce pacienţii simt, pe propria piele, lipsa vaccinului antitetanos, Ministerul Sănătății spune că nu e criză.

În zadar s-au făcut solicitări către DSP. În țară, marile orașe nu au primit nici măcar o doză de vaccin. Mai mult decât atât, la Bacău medicii au fost atenționați de Direcția de Sănătate Publică să-și achiziționeze singuri vaccin antitetanic pentru profilaxia plăgilor tetanigene.

Potrivit unei informări date publicității de DSP, vaccinul primit de la Ministerul Sănătății este destinat numai pentru profilaxia tetanosului la gravide. Președintele medicilor de familie din Bacău spune că situația este critică. Au încercat să comande la depozitele din țară dar nu au găsit serul nicăieri.

În judeţul Dolj, vaccinul lipseşte cu desăvârşire de peste trei luni.

„Am avut la începutul anului, vaccinul era în ultimele luni de valabilitate şi l-am dirijat către spitale. În rezerva noastră epidemiologică avem nevoie de 1500 de doze”, a declarat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Între timp, cel mai mare spital din acel județ așteaptă vaccinul comandat.

Am alocat sume importante, aproximativ 291.000 de lei pentru vaccinul antitetanic reprezentând 13.500 de doze care ne sunt necesare până la sfârșitul anului”, a afirmat Florin Petrescu - directorul spitalului Judeţean Craiova.

Câteva doze au fost livrate în urmă cu o zi la Spitalul municipal Oradea, însă medicii spun că stocul nu va ține mult.

Criză a ajuns chiar şi în Capitală, susțin medicii.

Medicii spun că nu pot plăti vaccinul din propriul buzunar. Casa Naţională de Asigurări decontează doar 40 de lei anual pentru fiecare pacient, iar o doză de vaccin din import costă până la 300 de lei. Serul din producţia internă a dispărut, după ce Institutul „Cantacuzino" a sistat producția, anul trecut.

Dacă în țară o doză ajungea să coste puțin peste 30 de lei, în străinătate prețul de achiziție depășește 300 de lei.

Uimitor este faptul că, în timp ce medicii de familie se plâng de lipsa vaccinului, Ministerul Sănătății precizează că nu există premisele unei crize de vaccin antitetanos. Compania UNIFARM SA a anunţat Ministerul Sănătăţii că, în prezent, deţine în depozitele companiei 30.000 de doze de vaccin antitetanos, urmând ca săptămâna viitoare să fie achiziţionate încă 60 000 de doze.

Ministerul Sănătăţii a atras atenţia reprezentanţilor unităţilor sanitare că, pentru aprovizionarea cu acest vaccin, pot transmite comenzi companiei UNIFARM SA, astfel încât să poată fi asigurat, în timp real şi fără disfuncţionalităţi, tratamentul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri