Sari la conținut

Cum îți este influențată alimentația de rețelele de socializare

Fotografiile cu mâncare au devenit o adevărată industrie odată cu reţelele de socializare. Pare că gătim pentru a posta! Ori de câte ori mergem la restaurant sau facem singuri un preparat trebuie neapărat să îl punem pe Facebook, Instagram sau Pinterest. Specialiştii vorbesc însă despre o sabie cu două tăişuri. 

Până acum câţiva ani vedeam doar mâncarea făcută de mama sau bunica. Acum, avem acces la poze şi reţete din întreaga lume.

Nu e uşor să faci poze cu mâncare într-o lume în care... imaginea contează! Tocmai de aceea pe internet sunt milioane de tutoriale care te învaţă cum să obţii captura perfectă.

Pia Marina Voicu, social media manager: „Like-urile vin foarte mult din senzaţiile pe care le oferi cu acea postare, atmosfera pe care o creezi şi sentimentul pe care îl ai când citeşti textul respectiv, pentru că de fapt despre asta este vorba. Îţi da un stimul: fă lucrul ăsta acum!”

David Loftus, fotograf: „Sunt fotograf de mai bine de 20 de ani. S-au schimbat atât de multe în acest timp! Am început cu diapozitive, aparate foto pe film, cele Polaroid, apoi am ajuns în lumea digitală, iar acum, odată cu social media, cu toţii facem poze cu mâncare.”

O demonstrează şi un sondaj la care au participat 10.000 de oameni: 44% dintre ei au declarat că realizează fotografii atunci când iau masă la restaurant, pentru a le publică pe reţelele de socializare. Dintre aceştia, 60% nu îşi lasă prietenii să mănânce până nu fac poze şi cu preparatele alese de ei.

Pia Marina Voicu, social media manager: „Ajungi tot timpul să mănânci mâncarea rece, pentru că până apucă toată lumea de la masă să pozeze mâncarea respectivă trece un timp. E bine, e rău? Ce crezi? Contează foarte mult să ieşi la masă cu oameni la fel de pasionaţi că şi ţine de fotografia de produs.”

Tania Bordianu, blogger culinar: „Tendinţa este să postezi fotografii cu alimente noi, pe care nu le-ai testat până acum şi vii cu ceva inedit. Sau cu preparate interesante, aranjate frumos în farfurie. Exact! Se spune că prima dată mâncăm cu ochii, apoi mirosim alimentul şi apoi îl mâncăm şi atunci bineînţeles că platingul, aranjamentul este unul dintre cei mai importanţi factori la început.”

Tania Bordianu este blogger culinar de 4 ani. A început cu poze făcute cu telefonul şi uşor-uşor s-a perfecţionat.

Tania Bordianu, blogger culinar: „Am strâns o comunitate de peste 20.000 de oameni care urmăresc reţetele, comentează, fac reţete, trimit poze şi chiar sunt şi foarte mulţi oameni care şi-au şi schimbat stilul de alimentaţie.”

Claudia Iordache, psiholog: „Susţinerea întotdeauna va fi un lucru pozitiv. Persoanele care sunt la dietă, care încearcă să înveţe alimentaţia sănătoasă de multe ori sunt vulnerabile şi au nevoie de susţinere.”

Atenţie însă ce persoană vă alegeţi ca model!

Tania Bordianu, blogger culinar: „Întotdeauna urmărim o persoană care ne place şi dacă persoană respectivă bea o băutură anume şi are fotografii cu acea băutură ai tendinţa să copiezi comportamentul persoanei care îţi place.”

Astfel oamenii pot învaţă obiceiuri nesănătoase. Nu de puţine ori se întâmplă că femeile să ţină diete promovate de o anumită persoană, dar lor să nu le facă bine.

Claudia Iordache, psiholog: „Pot interveni episoade depresive, pot interveni atacuri de panică: de ce la mine nu funcţionează, la ceilalţi funcţionează şi dimpotrivă să se ancoreze în obsesia pt mâncare şi să apară mâncatul excesiv care destabilizează evident.”

Există însă şi destule avantaje. De exemplu un studiu realizat anul trecut în America a arătat o creştere a preferinţei oamenilor pentru avocado, quinoa sau conopidă. Cel puţin în mediul online.

Claudia Iordache, psiholog: „Dorinţa de a arată oamenilor că ei mănâncă sănătos nu înseamnă că întotdeauna concordă cu realitatea. Există persoane care vor să fie validate social, pentru că ştim foarte bine că majoritatea ne-am creat o imagine pe ceea ce înseamnă facebook. Asta ce înseamnă: mănânc sănătos, sunt integrat în această societate care promovează un stil de viaţă sănătos.”

Tania Bordianu, blogger culinar: „Dar în acelaşi timp cred că lumea se orientează către un stil de viaţă sănătos şi chiar şi persoanele care nu şi-au dat interesul până acum sau poate îi criticau pe cei care mâncau într-un anume fel măcar încearcă.”

Nici nu ai cum altfel, cu atâtea fotografii care îţi fac poftă instantaneu. Raiul pozelor cu mâncare este pe Instagram, o reţea care se axează în special pe imagini artistice.

Foodstagrammerii, pentru că aşa se numesc cei care postează imagini cu mâncare pe instagram, sunt urmăriţi de sute de mii sau chiar milioane de oameni. Mulţi chiar au făcut adevărate afaceri din asta şi au echipe care lucrează pentru conturile lor. Alţii au început cu o idee simplă şi au ajuns să lanseze şi cărţi. Este exemplul lui Michael, un bărbat din Londra care fotografiază în fiecare dimineaţă un mic dejun... simetric.

Pe aceeași temă