Cum ne ferim de caniculă. La Craiova, majoritatea cișmelelor au apă nepotabilă

Data publicării:
apa nepotabila

În goana după o gură de apă rece, oamenii pot ajunge direct la spital. Analizele arată că 15 dintre fântânile de la Craiova conţin nitrați şi nitriţi mult peste limita admisă. În total, în oraș există 19 cișmele și potrivit Mihaelei Chirițescu, șefa serviciului de relații publice a companiei de apă, doar patru sunt alimentate cu apa din rețeaua de distribuție, apă potabilă. Restul sunt cu apă nepotabilă. Acestea au fost inscripționate cu plăcuțe de avertizare pentru populație, cu „apa nu este buna de băut”.

Măsura pare insuficientă. „Eu beau apă de aici şi am văzut că unii au scris că e bună, ba că nu e bună. Am băut şi văd că nu am nimica", spune un trecător.

Medicii spun altceva. „Pot face toxiinfecţie alimenatră, în general infecţii bacteriene”, spune Carmen Dogaru, medic generalist.

Lugoj. Alt oraș, alt pericol

Complexul de agrement din Lugoj este în renovare şi va fi gata abia vara viitoare. Până atunci, localnicii se scaldă...în natură. Apa nu e foarte curată însă.

„Poate sa creeze porți de intrare, medii de cultură pentru stafilococi, pentru ciuperci , pentru infecții la membrele inferioare”, avertizează dr. Iosif Erdely, medic dermatolog.

La Timișoara, în ultima saptămână de şcoală şi elevii se simt de parcă ar fi în cuptor, nu într-o sală de clasă. Oricâtă apă ar bea, parcă nu e suficient ca să se răcorească. La Timişoara, în multe şcoli, stau şi cu uşile şi cu ferestrele deschise în timpul orei, în speranţa că vreun fir de curent va mai alunga dogoarea. În multe clădiri nu se poate instala aparate de aer condiţionat, pentru că sunt imobile de patrimoniu, ale căror faţade nu pot fi stricate. În plus, cine ar plăti facturile pentru curent? Bugetele școlilor sunt așa cum sunt...

Canicula nu le dă bătăi de cap doar românilor. În multe ţări din toată Europa Centrală şi din vestul Balcanilor a fost instituit codul portocaliu pentru caniculă. Mai mult, în Germania este avertizare cu cod roşu pentru că mâine sunt prognozate chiar şi 38 de grade Celsius.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri