Sari la conținut

Cum protejăm smalţul dinţilor

Tocirea dinţilor înainte de vreme are mai multe cauze. În primul rând, foarte puţini îşi clătesc cavitatea bucală înainte de a se spăla pe dinţi, aşa cum ar trebui.

Dr. Dragoş Epistatu: „Pentru că PH-ul acid din gură, împreună cu pasta de dinţi care este nehidratată şi factorul mecanic de frecare, duc evident la o demineralizare a smalţului şi în timp apare un şanţ de eroziune”.

Clătind gura înainte de periajul dentar, PH-ul se transformă dintr-unul acid, într-unul neutru, adică de la valori mici, creşte la aproximativ 7,45. Astfel, smalţul nu mai are de suferit.

Dr. Dragoş Epistatu: „Alimentele acide cum ar fi sucul de portocale, sucul de roşii şi altele, oţetul, lămâia, care stagnează mult pe suprafeţele dentare, produc şi ele o demineralizare a matricii smalţului, pentru că extrag de acolo ionii minerali şi atunci smalţul devine mult mai puţin rezistent şi expus în momentul unui periaj puternic, eroziunii”.

Iar atunci când vă spălaţi pe dinţi, nu uitaţi că periajul trebuie făcut de sus în jos.

Dr. Dragoş Epistatu: „Direcţiile orizontale nu sunt bune, sunt dăunătoare şi, bineînţeles, are şi importanţă duritatea periuţei”.

Este de preferat ca medicii stomatologi să vă recomande o periuţă în funcţie de particularităţile dentare ale fiecărei persoane. Atenţie şi la temperatura alimentelor, spun medicii!

Dr. Dragoş Epistatu: „De-a lungul vieţii, pacienţii suferă la nivelul smalţului fisuri. De asta nu e recomandat să mâncăm alimentele fierbinţi şi în niciun caz să trecem de la îngheţată la ceai fierbinte”.

Şi tot medicii recomandă să vă prezentaţi la un cabinet de medicină dentară, cel puţin o dată la şase luni, pentru control.