Sari la conținut

Cum rezolvaţi problema părului gras

Odată cu intrarea la pubertate, creşte şi numărul glandelor sebacee. Acestea sunt responsabile pentru îngrăşarea părului, dar nu este singura cauză.

Andreea Merticariu, medic dermatolog: „Sebumul poate să fie secretat în exces din cauze genetice, moştenire de la părinţi sau uneori pot să intervină tulburări hormonale, factori de climă, medicamente sau chiar stări patologice cum ar fi chiar boala Parkinson”.

La femei însă una din principalele cauze ale apariţiei părului gras este ovarul polichistic. De cele mai multe ori moştenirea genetică este principala cauză pentru care unele persoane se confruntă cu această afecţiune. În cazul în care problema este ignorată, se va agrava.

Andreea Merticariu, medic dermatolog: „Dacă persistă, excesul de sebum la nivelul scalpului, acesta va fi descompus de flora rezidentă în produşi care au efect iritant asupra scalpului clinic, se va ajunge la scalp roşu, acoperit de scuame gălbui, iar pacientul va resimţi o senzaţie de mâncărime”.

Cu alte cuvinte, dacă pacienţii nu respectă o igienă riguroasă se pot confrunta cu apariţia mătreţii sau a dermatitei seboreice. De aceea, medicii recomandă mai întâi folosirea unor produse speciale destinate acestui tip de păr.

Andreea Merticariu, medic dermatolog: „Când excesul de sebum persistă, în ciuda folosirii unor bune metode de igienă, spălat frecvent şi folosirea acestor produse, este nevoie de sfat dermatologic, de tratament”.

Este foarte important ca tratamentul să fie personalizat. Mai exact, trebuie rezolvată cauza apariţiei părului gras, nu doar efectul.