Cum să păstraţi legumele proaspete mai mult timp

Data publicării:
pastrare legume

 

Dacă vreţi să păstraţi rădăcinoasele la frigider, rupeţi tulpina şi frunzele. Asta nu înseamnă că trebuie să le aruncaţi. Le puteţi folosi la sucuri sau diferite salate. Cât despre rădăcină, fie că este vorba de morcovi, ridichi sau gulii, cel mai bine este să le păstraţi în lăzi cu nisip umed. Dacă nu aveţi spaţiu, atunci le puteţi pune într-un recipient cu foarte puţină apă, apoi în frigider.

Sfecla roşie de exemplu se păstrează foarte bine la frigider dacă mai întâi o spălaţi, o puneţi într-un castron şi o acoperiţi cu un prosop de bucătărie uşor umed.

Usturoiul şi ceapă trebuie să stea într-un loc lipsit de umiditate şi de lumină. În caz contrar vor încolţi. Aşa că nu le puneţi niciodată în frigider, ci într-un beci sau într-o cămară.

Trecem la roşii. Dacă obişnuiaţi să le ţineţi în frigider, aflaţi că stau mai bine pe masa din bucătărie! Mai ales cele care nu sunt foarte bine coapte, aşa cum se găsesc în această perioadă. Soiurile mari trebuie ţinute pe un platou, într-un singur strat, iar pe cele mici le puteţi păstra într-un bol.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru vinete sau dovlecei. Dacă le puneţi totuşi în frigider, nu le spălaţi niciodată înainte. Apa le va accelera procesul de degradare. Evitaţi să le ţineţi şi aproape de fructe.

Cartofii. Nu îi păstraţi niciodată în pungi de plastic. Acestea vor accelera procesul de încolţire. Stau cel mai bine în lădiţe sau în pungi de hârtie, în locuri răcoroase şi fără lumina. Bunicii noştri îi păstrează şi o iarnă întreagă în beci. Pentru cei care stau la bloc, cămara este cea mai bună soluţie.

Ciupercile, în schimb, trebuie ţinute în frigider. Că să nu se înnegrească, puneţi-le cel mai bine în pungi de hârtie, nu în caserole de plastic acoperite de folie transparentă.

Pătrunjelul. Dacă ştiţi deja că trebuie ţinut într-un pahar cu apă pentru a se păstra verde cât mai mult timp, nu uitaţi să acoperiţi şi cu folie şi apoi să băgaţi paharul în frigider! Pătrunjelul, busuiocul sau menta se păstrază foarte bine în apă, dar într-un mediu răcoros, cu temperatura constantă şi departe de orice sursă de lumină.

Dacă vreţi să păstraţi însă mai mult timp plantele aromatice precum tarhonul, busuiocul sau rozmarinul, puneţi câteva frunzuliţe într-un recipient pentru gheaţă. Acoperiţi-le cu ulei de măsline presat la rece, apoi păstraţi-le la congelator. Vor arăta frumos şi se vor păstra chiar şi două luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri