Sari la conținut

Cum scăpăm de eczeme

Eczemele reprezintă o categorie largă de afecțiuni manifestate prin roșeață, prurit, descuamare și uneori pot apărea și alte complicații precum vezicule și alte infecții. Persoanele cu antecedente alergice sunt predispuse la apariția eczemelor, dar într-o oarecare măsură toți suntem predispuși la apariția acestor leziuni. Această boală afectează persoanele de toate vârstele, dar este mai frecventă la sugari și copii.

Cauzele exacte ale eczemelor nu sunt cunoscute. Cercetătorii consideră că factorii ereditari și scăderea sistemului imunitar pot contribui la apariția acestora.

Cea mai frecventă este eczema sau dermatita atopică care e urmată de eczemele de contact sau alergice pe care le putem face inclusiv de la produsele uzuale, precum cele de curățenie (detergenți, săpunuri, cosmetice, etc). Alți factori declanșatori care ar putea fi responsabili pentru manifestarea eczemelor sunt :

Alergeni: acarieni, mucegaiuri, polen, animale de companie și diverși poluanți;

Sensibilitate la anumite alimente, în mod special cereale și lactate, citrice, ouă, nuci, aditivi alimentari, chimici, conservanți și coloranți;

Stresul;

Temperaturi extreme, umiditatea.

Eczemele trebuie tratate de medicul specialist, uneori e necesar să facem o biopsie pentru un diagnostic clar. Se pot confunda cu afecțiuni mai grave, precum psoriazis.

Stilul de viață este foarte important în prevenirea apariției eczemelelor.