Sari la conținut

Cum se tratează ruptura de ligamente încrucișate

Chiar dacă nu o facem conştient, mişcăm genunchii de sute de ori pe zi. Ligamentul încrucişat anterior este unul dintre ligamentele care asigură stabilitatea genunchiului. Persoanele care fac schi, cei care calcă greşit şi, nu în ultimul rând, sportivii suferă, frecvent, de ruptură de ligamente încrucişate. Cât de gravă este afecţiunea, când este nevoie de operaţie, ne spune dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgia artroscopică minim invazivă.

Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este unul dintre ligamentele care asigura stabilitatea genunchiului, se găsește în spațiul dintre cei doi condili femurali. Împreună cu ligamentul încrucișat posterior formează un X, de acolo poartă și numele de ligament încrucișat.

Acesta asigură stabilitatea în plan sagital și rotațional, controlează mișcarea genunchiului și îi oferă protecție împotriva mișcărilor atipice. 

Ruptura de ligament încrucișat anterior apare atunci când facem o mișcare greșită, de rotație, a genunchiului. Ligamentul este suprasolicitat, întins prea mult, depășește forța pe care o rezistă și se rupe. Se aude o trosnitură, dar nu se umflă imediat, ci în 24 de ore.

După ruptura de ligament încrucișat anterior, genunchiul se umflă, iar pacientul simte durere, sensibilitate la nivelul întregii articulații, disconfort în timpul deplasării și imposibilitatea de a executa complet flexia și extensia genunchiului. Când se prezintă la medic, pacientul spune că simte că îi „fuge” genunchiul.

O greșeală des întâlnită este neglijența pacientului pentru tratament după ameliorarea simptomelor, în general în 4-6 săptămâni de la producerea leziunii. Pacientul se simte mai bine și nu se mai prezintă la medic pentru tratament, însă acest dezechilibru creat duce la catastrofe adevărate ale genunchiului în timp, deoarece mișcăm genunchiul de sute de ori pe zi.

Cele mai noi studii indică faptul că în cazul rupturii ligamentului încrucișat anterior (LIA) reconstrucția sa este absolut necesară.

Cum se pune diagnosticul? Când este indicată operaţia și în ce constă reconstrucția ligamentelor? Cât durează recuperarea? Sunt întrebări la care răspunde dr. Tarek Nazer, care face și o demonstrație practică pe un mulaj adus în studio. Urmăriți-i explicațiile în materialul video de mai sus.