Sari la conținut

Cum tratăm dermatita seboreică

Dermatita seboreică duce la apariţia mătreţii grase. Stresul, alimentaţia bogată in grăsimile pot duce la creşterea producţiei de sebum

Dermatita seboreică sau mătreața grasă este o suferință cutanată care se poate localiza, frecvent, pe pielea păroasă ( cap, mustață, sprâncene) dar și pe zone cu piele fără par: față, șanturile nazogeniene, presternal, interscapular. Trăsătura clinică dominantă constă în aceea că, pe un teren gras, cu seboree excesivă, apar macule (pete) roșii cu contur relativ rotund și margini fluu pe care se dezvoltă scuame gălbui mai puțin sau mai mult aderente. Mâncărimea (pruritul) se asociază frecvent.

La baza dermatitei seboreice stă secreția excesivă de sebum la nivelul glandelor sebacee, care sunt biciuite să producă sebum în exces. Sebumul în exces irită pielea dar în același timp reprezintă un factor care favorizează dezvoltarea locală a unei ciuperci care va genera agravarea suferințelor clinice.

Dermatita seboreică sau matreața grasă nu trebuie confundată cu matreața uscată.

Mătreața uscată poate fi expresia unei uscăciuni excesive a pielii păroase și a părului sau consecința unei patologii dermatologice cu semnificație importantă cum ar fi: psoriazisul, eczematidele psoriaziforme, eczematidele pitiriaziforme, herpesul trichophitic, etc

Medicului dermatolog, în cursul consultului de specialitate, va stabili disgnosticul corect și va indica terapia adecvată fiecarei suferințe.

Creșterea producției de sebum la nivelul glandelor sebacee se poate realiza prin mecanisme multiple și complexe. Dintre multele mecanisme discutate patru sunt considerate a fi majore: predispoziția genetică, hormonii personali, stressul, dieta.

Stresul biciuiește, prin mecanisme directe de reglaj, producția de sebum și favorizează apariția episoadelor de dermatită seboreică .

Dieta bogata în grăsimi săturate, dulciurile concentrate de zahăr, excesul de lactate, alcoolul sunt doar câțiva dintre factorii alimenatri care se regăsesc în patogenia seboreei excesive și a dermatitei seboreice.

Tratamentul dermatitei seboreice este complex și trebuie personalizată în funcție de vârsta pacientului, forma clinică, localizare, extensie, gravitatea manifestării clinice dar și de stilul de viață al pacientului.

Utilizarea produselor cosmetice sau dermatocosmetice dedicate tenului gras sunt binevenite în tratamentul dermatitei seboreice. Există o varietate impresionantă de asemenea produse ceea ce face dificilă alegerea celor mai adecvate și cu adevarat eficace. Medicul dermatolog este în măsură, ca pe baza experienței clinice și a analizei compoziției, să poată selecta produsele dermatocosmetice adecvate precum și a îngrijirilor cosmetice necesare unui anumit pacient.

O terapie medicamentoasă este necesară și presupune utilizarea de vitamine ale pielii, antimicotice, terapie dermatocosmetică, terapie de echilibrare neuropsihică și antistress, dieta și terapie instrumentală. Variantele de scheme terapeutice sunt numeroase și se pot adapta nevoilor fiecărui pacient.

Terapia instrumentală poate utiliza tehnici și dispozitive numeroase și variate: diverse forme de laser...

Medicului dermatolog îi revine misiunea de a selecta terapiile instrumentale cele mai adecvate tipului și gravității fiecărei forme de dermatite seboreice.