Sari la conținut

Cum tratăm lipsa de fier a organismului

Fierul are numeroase funcţii: de la menţinerea imunităţii la transportarea oxigenului către celule. Iar lipsa lui poate perturba grav echilibrul organismului.

Se manifestă prin paloare, slăbiciune, în formele mai avansate prin sete excesivă, ameţeli, chiar şi căderea părului poate fi unul din simptomele feriprive”, explică dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar medicină generală, atrage atenția, la rândul său, că este una dintre cele mai răspândite anemii şi este cauzată de un aport insuficient de fier în alimentaţie sau de o absorbţie deficitară a fierului din cauza unor probleme la nivel gastric sau intestinal. De pildă, o aciditate gastrică scăzută diminuează absorbția fierului.

Pentru a depista acest tip de anemie sunt suficiente analizele de sânge.

În cazul unei anemii moderate este bine să refacem rezervele de fier prin alimentaţie.

Sursele cele mai bune de fier sunt reprezentate de carnea roşie, de organe, în special ficat de porc, de pește, de fructe de mare. Ouăle, gălbenuşul este o sursă importantă de fier, dar există şi fierul vegetal: cereale integrale, vorbim de orez brun, de legume cu frunze verzi, spanac, sparanghel, broccoli, soia, tofu, nuci, alune, caju”, spune medicul Ruxandra Constantina.

În plus, absorbţia fierului este favorizată de vitamina C. De aceea, medicii recomandă ca aceste alimente să fie însoţite de citrice, ardei roşu sau condimente cum ar fi pătrunjelul.

În cazul în care anemia este una mare, atunci medicii recomandă suplimentele de fier.

Rezervele de fier se refac în funcţie de cât de mare a fost pierderea, dar în principiu un tratament de o lună de zile poate să fie suficient pentru o anemie medie”, precizează dr. Andreea Dragomirescu.

Anemia este periculoasă în special în rândul femeilor însărcinate, pentru că poate provoca o naştere prematură, iar copiilor le poate afecta creşterea.

Atenţie şi la excesul de fier în organism! Acesta este mult mai periculos decât lipsa lui, pentru că poate produce afecţiuni grave cum ar fi bolile cardiovasculare.