Sari la conținut

Cum tratăm transpiraţia în exces

Transpiraţia în exces este un factor care complică atât interacţiunile de ordin profesional, cât şi pe cele sociale. În cazurile severe ea poate îngreuna unele activităţi fireşti, cum ar fi a ţine un stilou în mână, a conduce maşina sau a da mâna cu cineva, astfel că eliminarea hiperhidrozei va aduce îmbunătăţiri vizibile în ceea ce priveşte calitatea vieţii.

3rd Asian Beach Games: Beach Volleyball Day 2

Foto: Gulliver/Getty Images

Dacă transpiraţia abundentă nu are la bază nicio cauză medicală, atunci ea se numeşte hiperhidroză primară (sau hiperhidroză focală) şi are loc atunci când glandele sudoripare devin hiperactive, posibil ca urmare a unei defecţiuni minore a sistemulului nervos.

“Acesta este, de departe, cel mai frecvent tip de hiperhidroză, întâlnit la 1% - 3% din populaţie. Problema începe, de obicei, în copilărie sau adolescenţă, fiind posibil să fie chiar ereditară. Cel mai frecvent sunt afectate palmele, tălpile şi axilele, deşi în unele cazuri este mai extinsă şi chiar generalizată. Simptomele, de asemenea, tind să fie simetrice, ceea ce înseamnă că apar pe ambele părţi ale corpului în oglindă”, explică Laurenţiu Vlădău, medic dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Mult timp s-a considerat că hiperhidroza primară este declanşată de stimuli emoţionali şi psihologici. Se pare, însă, că relaţia este una bidirecţională şi că de fapt hiperhidroza în sine are un impact negativ major asupra psihicului pacienţilor, care suferă de această afecţiune ani de zile înainte de a se ameliora prin tratament.

Cele mai folosite tratamente sunt antiperspirantele pe bază de clorură de aluminiu în diverse forme, aplicate imediat înainte de culcare. Din păcate, acestea pot irita şi, pe termen lung, îşi pot pierde din eficienţă.

“Adevăratul miracol în tratamentul hiperhidrozei a apărut în momentul în care s-a observat că toxina botulinică opreşte transpiraţia de la nivelul axilelor şi chiar şi a palmelor. Această intervenţie a schimbat viată a sute de mii de pacienţi. Vorbim despre un tratament sigur şi foarte eficient, dar ale cărui rezultate, din păcate, sunt temporare, persistând între 4-6 luni în funcţie de cantitatea de substanţă folosită, tehnica şi experientă medicului care o administrează”, explică medicul.

Un alt tratament foarte încurajator este şi iontoforeza, cu rezultate de excepţie în special pentru transpiraţia palmelor şi tălpilor. “Tratamentul constă în imersia palmelor şi tălpilor într-o cuvă cu apă şi contactul cu un curent de intensitate mică imperceptibil de câţiva miliamperi. În general, este nevoie de 7-10 sesiuni pentru obţinerea rezultatelor şi şedinţe de întreţinere o dată la 1 săptămână sau o dată la 2 săptămâni”, completează specialistul.

În cazul în care transpiraţia excesivă este cauzată de o problemă de ordin medical şi se observă transpiraţie excesivă pe întreg corpul sau într-o zonă mai mare a corpului, atunci poartă denumirea de hiperhidroză secundară (sau hiperhidroză generalizată). Un semn clar de hiperhidroză secundară este transpiraţia excesivă generalizată pe timp de noapte.

“Această formă mai puţin frecventă a hiperhidrozei este o problemă mult mai gravă din punct de vedere medical şi poate fi declanşată de un număr de diferit de afecţiuni medicale, printre care afecţiuni neurologice sau endocrine, ale glandei tiroide, diabet, boli infecţioase precum tuberculoză sau chiar cancer. Din fericire, aceste situaţii sunt extrem de rare şi, de cele mai multe ori transpiraţia excesivă este conştientizată după apariţia bolii de bază”, spune specialistul dermatolog.

Hiperhidroza secundară poate apărea şi in situaţii precum debutul menopauzei, sarcină, abstinenţă, abuz de tutun sau alcool sau la persoanele obeze.

Aşadar, transpiraţia în exces este mai mult decât o problemă jenantă, în unele cazuri fiind posibil ca aceasta să ascundă probleme grave de sănătate. Indiferent de cauza care a dus la apariţia ei, hiperhidroza poate fi tratată prin colaborarea cu un medic specializat în domeniu, în urma diagnosticării corecte a afecţiunii.

Pe aceeași temă