Sari la conținut

Cum vă afectează munca în schimburi - medic

 

Organismul nostru funcţionează după ciclul noapte-întuneric-somn. Medicii l-au numit ritm circadian. Când nu mai respectăm orele de somn, organismul reacţionează în mod negativ. Iar acest lucru se întâmplă mai ales în cazul persoanelor care lucrează în schimburi. Primele efecte asupra sănătăţii se văd cu ochiul liber:

„De la insomnie, stare de nervozitate, până la modificări de caracter de tip depresiv în cazul persoanelor introvertite sau chiar de tip agresiv în cazul celor extrovertiţi”, explică Ramona Apostol, medic primar de medicina muncii.

Nu doar somnul este afectat, ci şi mesele. Astfel, se instalează mai uşor problemele digestive.

„Acestea, de cele mai multe ori reprezintă o combinaţie de simptome gastrice şi de tip intestinal. Există studii care susţin o creştere a cazurilor de ulcer peptic la pacienţii tineri care, după ce lucrează un număr de 4-5 ani în schimburi, încep să aibă astfel de probleme”, afirmă dr. Ramona Apostol.

De aceea, medicii recomandă ca masa principală să fie luată în timpul programului de lucru, iar înainte de somn este indicată o gustare uşoară. Multe dintre persoanele care lucrează în schimburi se pot confrunta şi cu sindromul metabolic, adică exces ponderal, tensiune şi glicemie crescută. Cum pot fi prevenite aceste efecte?

„Există studii care spun că exerciţiile fizice practicate regulat îmbunătăţesc calitatea somnului şi ajung chiar să reducă simptomele osteoarticulare resimţite de un angajat care iese din tura de noapte”, spune dr. Ramona Apostol.

Aşadar, nu doar persoanele care lucrează în schimburi trebuie să ţină cont de aceste recomandări, ci şi cele cu program de noapte.