De câtă apă are nevoie organismul, zilnic

Data publicării:
apa minerala mediafax

Apa este esenţială pentru viaţă. Organismul o foloseşte pentru majoritatea proceselor, printre care şi transportul oxigenului sau al substanţelor nutritive la celule. Care este însă cantitatea optimă pe care trebuie să o consumăm?

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Se consideră că toată lumea trebuie să consume 8 pahare de apă pe zi, adică 2l şi adevărul din punct de vedere medical nu e chiar aşa, pentru că noi nu suntem standard. Firesc este că această cantitate de apă să fie raportată la greutatea organismului, la efortul care se depune şi bineînţeles la zona geografică în care ne aflăm, la anotimp”.

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar medicină generală: „Ar fi o metodă de calcul, să spunem. Trebuie să bem cam 30-40 de ml pe kg corp pe zi”.

Asta înseamnă că o persoană de 60 de kg ar trebui să consume circa 2 litri de lichide pe zi. Medicii atrag însă atenţia că nu toate lichidele ne hidratează organismul la fel de bine, ca de exemplu sucurile carbogazoase, care conţin mult zahăr.

Dr. Andreea Dragomirescu: „Cafeaua iese din discuţie, cafeaua ne deshidratează, dar supele, de ex, ne hidratează. De asemenea, ceaiurile îndulcite cu miere şi ele ne hidratează. Bineînţeles, dacă nu sunt din plante diuretice”.

Apa conţinută de fructele şi legumele proaspete hidratează organismul, de aceea medicii recomandă consumul lor. În cazul în care nu consumăm astfel de produse pot apărea simptomele deshidratării.

Dr. Ruxandra Constantina: „Pot fi reprezentate de o senzaţie de sete, de buze uscate, piele uscată, o stare de astenie, de somnolenţă, mergând până la forme mai grave. Este bine să nu lăsăm să ne apară această senzaţie de sete sau în momentul în cae a apărut, imediat să bem”.

În plus, potrivit medicilor, copiii trebuie să consume o cantitate mai mare de apă, circa 60 de ml pe kg corp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri