Sari la conținut

De ce nu pot medicii prescrie tratamente gratuite copiilor cu boli psihice grave

Pedopshiatrul este medicul care se ocupă de tratamentul copiilor cu probleme psihice. Un ordin emis anul trecut de Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate a eliminat din textul legii denumirea. Astfel că sute de copii care ar trebui să fie trataţi de aceşti medici nu pot primi medicamente decontate de stat pentru că legea interzice altor specialişti să elibereze reţete.

„De două luni plătim aceşti bani din buzunar. Doamna doctor mi-a spus că singura posibilitate pe care o avem este să ne internăm copilul lună de lună în spital şi spitalul, prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, să ne dea medicamentul gratuit”, spune Dan Ion, tatăl unui copil cu autism.

Situaţia este cu atât mai disperată cu cât copiii care primesc tratament medicamentos sunt cei aflaţi în stare gravă, iar orice întârziere poate avea efecte negative pe termen lung. Iar lista de medicamente pe care părinţii trebuie să le cumpere este lungă şi costisitoare.

Ordinul a apărut anul trecut, în august, şi a fost semnat de secretarul de stat de atunci, Raed Arafat. Efectele s-au făcut simţite abia acum, când Curtea de Conturi a imputat medicilor pedopsihiatri reţetele, iar aceştia au constatat că nu mai pot elibera altele deoarece Casa de Asigurări nu le mai dă voie. La presiunea medicilor şi a părinţilor, oficialii din Ministerul Sănătăţii şi-au recunoscut greşeala.

„Au înţeles şi acum caută soluţii legislative eventual ordine de ministru, astfel încât Casa de Asigurări să poată deconta.”, precizează conf. dr. Iuliana Dobrescu, şeful Secţiei de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului de la Spitalul Obregia.

Ministerul Sănătăţii trebuie acum să dea o nouă lege care să stabilească faptul că şi medicii din specialitatea psihiatrie pediatrică pot prescrie aceste medicamente astfel încât copii să nu rămână fără tratament.