De ce nu pot să dorm? Ce spun medicii despre problema care afectează aproape jumătate de planetă

Data actualizării: Data publicării:
barbat tanar cu insomnie
Insomnia, una dintre problemele acutizate de pandemie Foto: Guliver/GettyImages

„De ce nu pot să dorm” a fost formula cel mai des căutată pe Google la nivel global în anul 2020, potrivit unei analize făcute de agenția five elements digital.

Conform cercetării, anul 2020 a fost dominat de subiectul crizei medicale, dar acest eveniment a generat și interese secundare, cum ar fi căutări pentru locuri de muncă, explicații despre șomajul tehnic, despre vaccinul anti-COVID-19, dar și despre efecte ale carantinării. Astfel, cea mai frecventă căutare a fost cea legată de insomnie, semn că pandemia și-a pus amprenta și pe sănătatea psihică a oamenilor din întreaga lume.

Ce facem dacă ne trezim noaptea și nu mai putem adormi la loc?

Aproximativ 20 la sută din populația lumii nu doarme suficient și aproape 50 la sută suferă de insomnie, arată datele unor studii. Sunt foarte mulți oameni care se trezesc în timpul nopții și nu mai pot adormi decât foarte greu. Medicul pneumolog Oana Deleanu, cu specializare în somnologie, a oferit la Digi24 câteva sfaturi pentru cei care nu pot dormi noaptea - fie că nu pot să adoarmă, fie că se trezesc de mai multe ori, au somnul fragmentat și nu mai pot adormi cu ușurință la loc.

În primul rând, este evident că în această perioadă cu toții suntem frământați de gânduri, de griji, de probleme și, cel mai important lucru este să încercăm, atât pe cât se poate, eventual chiar să cerem ajutor specializat, să ne lăsăm grijile deoparte atunci când ne așezăm în pat și vrem să dormim. Dacă ne trezim în mijlocul nopții, cel mai important lucru este să ne ridicăm din pat, să ne găsim ceva de făcut, cât mai simplu - nu ne apucăm să facem treaba de la serviciu sau să lucrăm la calculator! Nici să numărăm oile, cum se zice, nici să stăm în pat așteptând să adormim la loc, urmărind ceasul și cum minutele trec (nu sunt soluții - n.r.). Este important să ne ridicăm, să ne găsim o ocupație și să așteptăm să vină somnul. Să încercăm să nu ne gândim la problemele care ne frământă, să nu ne rumegăm gândurile negre”, a explicat medicul Oana Deleanu.

Sunt recomandabile medicamentele sau ceaiurile pe bază de plante?

În general, plantele, atâta vreme cât putem să facem ceaiuri din ele, nu ne gândim, evident, că ar putea să ne facă ceva rău. Nefiind studii științifice la baza multor ceaiuri de plante sau pilule care se găsesc în magazin ca suplimente alimentare nu știm nici dacă fac bine, subliniază Oana Deleanu.

„Există niște substanțe, cum sunt valeriana, pasiflora, care de-a lungul secolelor și-au demonstrat o oarecare eficiență, însă din punctul meu de vedere, ca medic, dacă avem probleme cu somnul, cel mai bine ar fi să apelăm la un specialist, iar dacă constatăm că suntem copleșiți de griji, de anxietăți, ne simțim foarte obosiți, somnolenți, dar nu putem să dormim, adică semne de depresie - ceea ce nu ar fi surprinzător în aceste vremuri pe care le trăim - repet, e bine să apelăm la ajutor specializat, terapie cognitiv-comportamentală. În general, psihologii se ocupă de partea asta, ne învață cum să ne gestionăm emoțiile, chestia aceea care se numește mindfulness, adică să accepți ceea ce ți se întâmplă, ceea ce trăiești, ceea ce este în jurul tău și lucrurile care nu pot fi schimbate”, a arătat dr. Oana Deleanu.

Rutina, regulă de bază pentru un somn odihnitor

Orele regulate de mers la somn și de odihnă sunt foarte importante. Este însă un mit că ora de culcare trebuie să fie neapărat înainte de miezul nopții, potrivit medicului Oana Deleanu. În general, fiecare adoarme în funcție de bioritmul propriu, însă important este să dormim șapte-opt ore pe noapte. Foarte puține persoane se pot mulțumi, din punct de vedere al sănătății, cu mai puțin de atât, spune medicul. 

Trebuie însă să avem un program de somn regulat, inclusiv în weekenduri, ceea ce într-adevăr este foarte dificil. 

Zilele acestea ne mai confruntăm însă cu o problemă, inclusiv oamenii care stau acasă. „Unii, din păcate, chiar nu mai au nimic de făcut, alții lucrează de la domiciliu, nu ies afară, nu ies la aer, nu ies la soare, nu au activitate fizică, se culcă când vor, se scoală când vor și se ajunge la o dereglare a ritmului circadian de care strămoșii noștri, carantinați sau necarantinați, nu s-au lovit, pentru că nu aveau curent electric, deci, indiferent de ce se întâmpla și care era viața ta, te culcai, cum se zice, odată cu găinile, te sculai cu găinile și asta era o regulă indiferent de zi”, atrage atenția dr. Deleanu.

Deci, este foarte important să ne păstrăm o rutină a vieții, un program de somn regulat, să nu avem episoade de adormire excesive în timpul zilei decât dacă suntem bolnavi sau obosiți, atunci somnul este foarte important ca să refacem sistemul imunitar, dar în rest, regulile de igienă a somnului trebuie respectate, a conchis Oana Deleanu, medic pneumolog cu specializare în somnologie.

Citiți și: Care e cea mai bună poziție pentru a dormi? Dezbaterea care agită rețelele sociale

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri