Sari la conținut

De ce „țiuie” urechile. În jumătate din situații, cauza este de natură psihică

Peste 50 de milioane de oameni suferă în toată lumea de tinus sau de acufene. Adică un foșnet supărător pe care pacienții îl descriu ca pe un țiuit în interiorul urechii.

„Pot să fie intermitente sau permanente și mai accentuate în cursul nopții. Ele sunt însoțite de pierdere de auz, de hipoacuzie și, de multe ori, și de vertij, de amețeli”, explică medicul primar ORL Elena Latcan.

În jumătate din situații, cauza este una de natură psihică, spun medicii. De aceea, în paralel cu tratamentul ORL, pacienții sunt sfătuiți să apeleze și la psiholog. În unele situații, bolnavii pot suferi de tinus și din cauza pierderii parțiale a auzului.

„O explicație științifică este că celulele auditive rămase, după ce o parte au fost distruse, încearcă să suplinească activitatea celorlalte și au activitate mai intensă, să producă sunete mai intense, dar haotic dezordonate, de aici și aspectul acesta de zgomote de la foșnet, de la țăcănit, de la bufnituri, depinde cum le percepe fiecare”, mai spune medicul Elena Latcan.

În afară de tulburări ale auzului, țiuitul poate fi cauzat și de alți factori din sfera ORL.

Pacienții sunt investigați de medicul ORL, li se face un test de auz și unul de echilibru, iar dacă medicul consideră și un RMN, acesta din urmă se face pentru a exclude eventuale tumori, care pot fi si ele responsabile de declanșarea acufenelor.

Nu în toate cazurile acufenele se pot trata. În această situație, pentru ameliorarea simptomelor, medicii recomandă pacienților să doarmă cu muzică de relaxare.

Pe aceeași temă