De ce trăiesc românii cu cinci ani mai puțin decât majoritatea europenilor

Data publicării:
2102lipsa 20banilor-50869

Domnul Nicolae este unul dintre miile de bolnavi de cancer care aşteaptă aprobarea pentru un tratament scump. Strânge o mulţime de acte medicale şi aşteaptă. Pentru că va mai dura ceva până va primi un răspuns.

„Am fost săptămâna trecută să luăm aprobare. După vreo oră și ceva de stat la rând, am intrat, ne-a dat un bon de ordine și ne-a spus să așteptăm acasă până pe 25 martie să vedem dacă aprobă sau nu aprobă. Speranţa mea este să nu mai ajung la a patra operaţie”, spune acesta.

Boala însă nu aşteaptă. O ştiu pe pielea lor miile de pacienţi care, ca şi domnul Nicolae, trebuie să primească medicamentele de care depinde viaţa lor. Totul se vede în statistici. Românii trăiesc, în medie, cu cinci ani mai puţin decât cei mai mulţi dintre ceilalţi europeni. Pe primul loc în clasament se află Elveţia, cu peste 80 de ani speranţă de viaţă. Ţările vecine nouă, Ungaria şi Bulgaria, deşi sunt şi ele sub media europeană, depăşesc totuşi Romȃniei.

De aproape șase ani, niciun medicament nou nu a fost inclus pe lista tratamentelor compensate şi gratuite. Abia acum, Ministerul Sănătăţii lucrează la actualizarea listei. Probleme sunt însă nu doar aici. Există liste de aşteptare şi când vine vorba despre efectuarea investigaţiilor medicale performante. Banii pentru analizele RMN sau Computer Tomograf se termină în primele zile ale lunii. Şi chiar dacă anul acesta Ministerul Sănătăţii a primit un buget mai mare cu un miliard de euro, banii alocaţi în plus nu vor putea fi folosiţi pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, ci pentru plata datoriilor din sistem.

Speranţa de viaţă în Europa:

Elveţia - 81,8 ani

Olanda - 81,3 ani

Austria - 81,2 ani

Germania - 80,8 ani

Ungaria - 73,3 de ani

Bulgaria - 72,8 ani

România - 72,7 ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri