De ce vorbim în timpul somnului

Data actualizării: Data publicării:
Protests Continue As Wisconsin Budget Impasse Drags On

Potrivit statisticilor, aproximativ 60% din populaţie vorbeşte în somn cel puţin o dată în viaţă şi aproximativ 70% dintre oameni tresar în timp ce dorm. De ce apar aceste reacţii ale organismului, ne explică Monica Burcea, psihoterapeut.

„Deși este frecvent întâlnită, somnilocvia sau vorbitul în somn nu este considerat o afecțiune medicală în adevăratul sens al cuvântului. Ridică o problemă când apare foarte des, de mai multe ori în timpul nopții, iar episoadele de vorbit în somn sunt însoțite și de episoade violente ale brațelor, de țipete, de urlete.

Principalele cauze ar fi: stresul, consumul de excitanți precum cafeaua, alcoolul înainte de somn, febra sau o stare de sănătate mai precară.

Apare atât la copii, cât și la adulți. La copii, între trei și zece ani, cam 50% dintre copii manifestă astfel de stări, dar asta se datorează și dezvoltării lor emoționale. Aproximativ 5% dintre adulți vorbesc în timpul somnului, dar asta nu reprezintă o problemă atât timp cât se întâmplă foarte rar și are o legătură cu evenimentele din timpul zilei.

Dacă aceste manifestări au loc frecvent și sunt însoțite de țipete, de mișcări violente ale brațelor este necesar să luăm legătura cu un somnolog sau un neurolog, deoarece această manifestare poate fi o afecțiune a stresului postraumatic.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
tulburari de somn
De ce vorbesc oamenii în somn
Partenerii noștri