Deficit de medici în strategia anticancer. Este afectat şi programul pentru depistarea cancerului de col uterin

Data publicării:
anticancer

România ocupă primul loc în Europa în privinţa mortalităţii cauzate de cancerul de col uterin. Anul trecut, ministrul Sănătăţii de atunci, Vasile Cepoi, anunţa demararea Programului naţional pentru depistarea acestei boli. Acum, programul riscă să fie periclitat din cauza numărului mic de medici specialişti care nu au timp să se ocupe de toţi pacienţii. Este cazul judeţului Bacău.

Aici sunt doar şapte medici anatomo-patologi care, pe lângă activitatea lor obişnuită, au în sarcină şi citirea testelor care ajută la depistarea bolii. În condiţiile în care sunt recoltate zilnic câte 15 noi lamele la un singur spital din judeţ, aceştia nu au niciodată timpul necesar pentru a le citi.

Din acest motiv, timpul de aşteptare - din momentul recoltării până la citire - creşte până la 30 de zile. Pentru precizie însă, lamelele trebuie analizate în maximum şapte zile.

Statul român alocă 100 de lei pentru testarea fiecărei femei eligibile pentru acest program, a cărui valoare este estimată la 138 de milioane de euro.

Anual, în România, 3400 de femei află că suferă de cancer de col uterin, boală care poate fi prevenită relativ uşor dacă este depistată la timp. Cum boala este iniţial asimptomatică, multe femei află diagnosticul târziu, când apar durerile, iar medicina nu mai poate face nimic pentru ele.

În medie, zilnic, şase românce mor din cauza acestei afecţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri