Depresia, boală de șomer. În România sunt 300.000 de cazuri noi de depresie în fiecare an

Data publicării:
depresie-2

Psihologii spun că depresiile se instalează în jurul vârstei de 40 de ani. Este un moment delicat pentru cei care îşi pierd locul de muncă pentru că puţine firme sunt dispuse, din păcate, să le mai acorde o şansă. Este important, însă, ca cei care au probleme să ştie că atunci când afecţiunea se manifestă acut, pot beneficia de consult psihiatric gratuit.

În schimb, atunci când pacientul are nevoie doar de ajutorul unui psiholog este nevoit să îşi plătească singur consultaţiile, care costă în jur de 100 de lei. Pentru cei care nu își permit să achite contravaloarea şedinţelor, există centre care oferă consultații gratuit.

La 40 de ani, pierderea unui loc de muncă poate să însemne sfârşitul carierei, credea Maria Ionescu în urmă cu cinci ani, atunci când a fost nevoită să îşi dea demisia. Ani la rând a încercat să se angajeze, dar a primit mereu acelaşi răspuns - este prea în vârstă.

Totul se năruia în faţa mea şi nu vedeam nicio soluţie. Am început să nu mai mănânc, am început să nu mai dorm, nu mai puteam nici măcar să îmi plâng de milă”, spune femeia.

Apropiaţii i-au sugerat să meargă la un consult psihiatric. Aşa a aflat că suferă de depresie. Un an şi jumătate a urmat un tratament medicamentos, după care a trecut în grija unui psiholog. Şi continuă şedinţele de psiho-terapie, chiar dacă între timp s-a vindecat şi s-a reangajat. Acum se simte norocoasă că este în viață.

În toată povestea asta încolţeşte ideea de a renunţa definitiv la viaţă. Nu mai găseşti un scop. De ce m-aş trezi mâine?”, mărturisește Maria.

Criza economică a provocat o creştere a ratei şomajului. Dacă în 2012 erau mai puţin de 450.000 de oameni care nu aveau un loc de muncă, anul trecut alţi 30 de mii de români au rămas fără serviciu. Mulţi dintre ei au cerut ajutorul psihiatrilor.

Poate să fie vorba de multiple alte traume psihologice mai mici care s-au acumulat în timp, dar la pierderea locului de muncă depresia devine manifestă”, explică Simona Trifu, medic primar psihiatru.

Tulburările de somn, starea de tristețe permanentă sau lipsa poftei de mâncare sunt primele simptome ale depresiei. În cazurile mai grave, boala are manifestări fizice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri