Sari la conținut

Dermatita de contact. Cum se tratează şi cum se poate preveni

Digi24: Care sunt diferenţele între cele două afecţiuni?

Ioan Nedelcu: La cea iritativă, reacţia pe piele apare imediat, la cea alergică apare mai târziu, de asta e greu să îşi dai seama la ce ai făcut alergia.

Digi24: Care sunt cauzele?

Ioan Nedelcu: La cea iritativă acţionează substanţele în sine, din cauza proprietăţilor fizico-chimice ale substanţelor: de exemplu soda caustică irită, benzina, motorina irită pielea. Pot fi şi iritaţii de la înţepături de insecte, de la saliva insectelor. La cea alergică, este vorba despre reacţia sistemului imunitar.

Digi24: Ce se poate întâmpla dacă nu ajungem imediat la medic?

Ioan Nedelcu: Unele se rezolvă, dar de multe ori se complică, deci ar fi bine să mergem la primele semne de iritaţie.

Digi24: Ce investigaţii sunt indicate?

Ioan Nedelcu: Dacă este o dermatită iritativă, medicul îşi dă seama la o simplă consultaţie. Dacă e una alergică, trebuie făcute nişte teste speciale, dar după ce se calmează pielea.

Digi24: În ce consta tratamentul?

Ioan Nedelcu: Creme calmante, emoliente, cortizonice, antialergice, sub formă de geluri.

Digi24: Cum putem preveni aceste afecţiuni?

Ioan Nedelcu: Să avem la noi un antialergic şi un protector faţă de insecte.

Dermatita de contact, una dintre cele mai frecvente patologii în rândul populației, nu se transmite de la o persoana la alta, contrar a ceea ce credea în popor.

"Dermatita de contact nu se transmite, dar predispoziția în a dezvolta reacții alergice este înnascută. Mai exact, sunt foarte multe familii predispuse la reacții alergice", a declarat într-un interviu pentru sanatateatv.ro, Ioan Nedelcu.

Potrivit specialistului, dermatita de contact este cauzată de contactul cu diferite substanțe alergenice, cum ar fi sărurile de crom, de nichei, praful din casă și chiar înțepăturile insectelor. Mai mult decât, dermatita de contact poate fi rezultatul utilizării produselor cosmetice și de înfrumusețare.

De asemenea, dermatita de contact este o afecțiune ce poate fi ușor diagnosticată pe baza relatărilor pacientului. Se impun investigații suplimentare, în momentul în care medicul dermatolog dorește sa stabilească care sunt subtanțele alergice ce afecteză sănătatea pielii pacientului.

Ca multe alte afecţiuni şi dermatita de contact poate fi prevenită, însă trebuie respectate mai multe reguli: evitarea contactului cu substanțe alergice, purtarea de manuși atunci când intram în contact cu substanțe alergenice, utilizarea cremelor hidratante şi emoliente.

Pe aceeași temă