Sari la conținut

Dezinfectanți diluați. Operații amânate în mai multe spitale

Instituţia este pe lista celor 50 de spitale în care au fost găsite probleme la eficienţa biocidelor folosite și ia în calcul să dea în judecată Hexi Pharma.

Vor fi operate doar urgențele, iar spitalul va cumpăra alți dezinfectanți. 

La „Marius Nasta” lipsesc dezinfectanții folosiți de chirurgi înainte de a intra în operații și substanța pe bază de iod folosită pentru tegumentele pacienților înainte de intervenția chirurgicală.

O decizie asemănătoare a fost luată și de alte spitale din țară. De exemplu, urgențele sunt singurele intervenții chirurgicale care vor fi făcute și la Spitalul de Pediatrie din Galați și la Spitalul Județean din Craiova.

Toate probele analizate la institutul ICECHIM s-au dovedit a fi neconforme. Concentrațiile substanțelor active erau chiar și de 2.500 de ori mai mici decât cele de pe etichetă, conform măsurătorilor. Ministerul Sănătății a anunțat că toate produsele Hexi Pharma vor fi retrase din spitale în termen de 10 zile.

Pe de altă parte, au început procedurile de verificare ale substanțelor biocide achiziționate de la alți producători.

În urma anunțului făcut de Ministerul Sănătății, reprezentanții companiei Hexi Pharma au prezentat scuze. Pe de altă parte, compania a intrat în procedură de insolvență și urmează să fie închisă.