Sari la conținut
News Alert

Diferenţele dintre bronşitele acute şi cele cronice - medic

Schimbările bruşte de temperatură din ultimul timp îşi pun amprenta asupra aparatului nostru respirator. În această perioadă, numărul bronşitelor acute creşte. Aşa că, atenţie la următoarele simptome!

Roxana Maria Nemeş, medic primar pneumolog: „Tuse, uneori seacă, ulterior productivă, care poate să fie cu secreţii albicioase, noi le numim secreţii mucoase şi care ulterior se pot colora în diferite nunanţe: galben, galben-verzui. Aceea denotă o infecţie importantă, o purulenţă, trebuie identificat focarul respectiv şi tratat din punct de vedere al medicului specialist”.

Astfel, dacă o răceală banală, după o săptămână continuă cu astfel de simptome, este necesară vizita la medic, pentru tratament de specialitate. Mult mai grave sunt însă bronşitele cronice, al căror simptom principal este tusea matinală.

Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: „Bronşita cronică este o afecţiune frecventă care la populaţia peste 40 de ani este extrem de evidentă, cam 1 din 10 români poate să aibă o astfel de formă de bronşită cronică. Se manifestă prin tuse şi expectoraţie minimum 3 luni pe an, 2 ani consecutiv, cam aceasta este definiţia”.

Spre deosebire de bronşitele acute, cele cronice au ca factori declanşatori fumul de ţigară şi poluarea, spun medicii.

Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: „Se dau tratamente simptomatice care să uşureze expectoraţia, să diminueze tusea, tratamente care sunt împotriva inflamaţiei bronşice, o serie de antiinflamatoare şi în unele cazuri când există şi o reducere de respiraţie şi gâfâiala se asociază şi o serie de spray-uri care dilată bronhiile şi permit o uşurare a gâfâielii pacientului”.

Netratate, bronşitele cronice duc la pierderea capacităţii pulmonare, spun medicii. Pacienţii resimt acest lucru mai ales atunci când fac efort.