Din cauza excesului de antibiotice, bacteriile au devenit mai rezistente

Data publicării:
antibiotice

Cu insistenţa pacientului şi bunăvoinţă farmacistului, antibioticele se vând şi fără reţetă. În ultimul an, aproape un sfert dintre români au urmat un astfel de tratament, decis nu de medic, ci de ei. Cu consecinţele de rigoare.

„Antibioticele distrug flora noastră saprofită, cea care uneori are un rol chiar benefic în organism și creează oportunități pentru bacterii, care pot determina o boală și să ducă la acea infecție în organismul uman”, spune medicul infecţionist Gabriel Adrian Ionescu.

Acesta este doar o parte a problemei. Cea mai gravă este apariţia în spitale a germenilor extrem de rezistenţi la antibiotice. Un studiu european a arătat că anul trecut, din toate ţările Uniunii Europene, România avea cel mai ridicat nivel de rezistență la antibiotice în cazul a trei microbi.

„Problemele grave sunt date de un grup de infecții foarte greu de tratat pentru că este provocată de germeni mulți și rezistenți”, a precizat conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Medicii avertizează că dacă nu renunţăm la obiceiul de a ne îndopa cu antibiotice, riscăm să ne facem mai mult rău decât bine. Bacteriile dezvoltă rezistenţă la aceste tratamente mai repede decât pot descoperi savanţii tratamente noi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri