Sari la conținut

Directorul Institutului Cantacuzino se retrage din funcţie

 

Anunţul lui Radu Iordăchel vine după mai multe discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, al Muncii şi Economiei, unde au încercat să găsească soluţii pentru redresarea Institutului, singura producător autohton de vaccinuri.

Concluzia a fost că partea de producţie a institutului trebuie transformată în societate comercială. Radu Iordăchel a mai fost demis de la şefia institutului Cantacuzino şi apoi repus în funcţie, după ce a a atacat decizia.

Oricum, până la repornirea producţiei, România va importa şi în această iarnă câteva sute de mii de doze de vaccin antigripal.

Singura soluţie pentru a redresa Institutul Cantacuzino este, în opinia autorităţilor, ca partea de producţie să fie transformată în societate comercială. Institutul a reintrat în atenţia Guvernului, după ce acum două săptămâni zeci de angajaţi au protestat pentru că şi-au primit salariile cu întârziere. Oamenii au cerut şi demisia directorului Radu Iordăchel.

Radu Iordăchel a fost demis de Ministerul Sănătăţii, anul trecut, dar a revenit în funcţie în februarie anul acesta, după ce a atacat decizia în instanţă. A fost a doua oară când a revenit în funcţie după ce a fost demis. Prima dată s-a întâmplat în anul 2011.

Declinul Institutului Cantacuzino coincide cu perioada în care a fost condus de Radu Iordăchel şi a început în 2010 când a rămas fără autorizaţii de producţie, deoarece nu mai respectă standardele impuse de Uniunea Europeană.

Un raport de audit întocmit de funcţionari din Ministerul Sănătăţii şi obţinut în exclusivitate de Digi24, în luna iulie, arată dimensiunea dezastrului.

„În primul rând, achiziţiile publice s-au făcut fără a ţine cont de bani. S-au cumpărat softuri şi aparatură IT cu preţuri şi de 3 ori mai mari faţă de ce se găsea pe piaţă.

Pentru pagina de internet a institutului s-au plătit mii de euro, dar nu e gata nici acum. De asemenea, o firmă a câştigat cotractul pentru înfliolarea vaccinului antigripal, deşi institutul are un aparat, pe care a dat 160 de mii de euro şI care făcea exact acelaşi lucru. Astfel de afaceri păguboase au dus la prăbuşirea Institutului, au constatat cei care au realizat controlul.

Şi din cauză că nu a mai produs vaccinuri, doar pe cel antigripal şi nici acela în fiecare sezon, institutul s-a înglodat în datorii. În prezent, acestea au ajuns la 20 de milioane de lei”, potrivit documentului.

Pe aceeași temă