Doar doi medici pentru 1.000 de bebeluşi cu malformaţii cardiace care se nasc anual

Data publicării:
lipsa medici

În România sunt doar doi medici, pentru cei peste o mie de bebeluşi cu malformaţii cardiace care se nasc anual. Cei doi doctori, unul din Cluj-Napoca şi din Târgu Mureş au liste interminabile cu copii a căror viaţă depinde de operaţie.

Situaţia este însă cu atât mai îngrijorătoare cu cât foarte puţini din actualii rezidenţi aleg să se specializeze în chirurgia copiilor. Iar cei care o fac totuşi, pleacă să muncească în străinătate, unde salariile sunt mult mai mari.

Cei doi medici sunt Mircea Cotul de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca şi Horaţiu Suciu, de la Târgu Mureş.

„Este o patologie dificilă, nu seamănă cu patalogia adultului. Cred că este nevoie de un număr mare de ani, 15 ani de experienţă ca să poti deveni şi să spui că într-adevăr poţi să abordezi întreaga gamă de malformaţii congenitale la copii. În momentul de faţă, chiar dacă lucrez cu colegi de generaţie mai tânără, niciunul nu a venit să declare că ar dori să fac treaba aceasta, săs se specializeze în chirurgia copilului. Operaţi la timp, şi operaţi în condiţii optime, le redai o viaţă normală, foarte apropiată de cea a unui copil de aceeaşi vârstă, dar fără niciun fel de patologie cardiacă”, spune medicul Mircea Cotul.

Din păcate, din cauza lipsei de medici specializaţi, mulţi copii cu probleme la inimă care ar trebui operaţi în primele luni de viaţă ajung pe masa de operaţie abia când starea lor se agravează.

La Institutul Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj-Napoca sunt operaţi anual în jur de 250 de bebeluşi, iar la Târgu Mureş alţi 300-350, aproximativ 60% din totalul bolnavilor. În tot acest timp, Secţia de chirurgie cardiacă pediatrică de la „Marie Curie”, dotată cu aparatură de ultimă generaţie, stă închisă de mai bine de doi ani de zile. Motivele sunt aceleaşi: nu sunt bani, dar nici medici care să lucreze în ea.

Citiţi şi

SCANDAL MINISTER-„MARIE CURIE”. Managerul spitalului: Nu din cauza mea nu s-au găsit specialiști. Demiterea ar fi ilegală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri