Sari la conținut

DOCUMENTE OFICIALE. Patru mari spitale din Bucureşti au fost dezinfectate cu apă. Soluţiile, diluate de 2.500 de ori

 

Analizele făcute în laboratorul ICECHIM produsului Hexio-Skin arată o concentraţie mai mică de 0,01% a substanţei propanol. Conform etichetei, concentraţia trebuia să fie de 25%! Proba din substanţa cu care chirurgii se spală pe mâini înainte să intre în operaţie a fost luată din Spitalul Universitar.

Victor Strâmbu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că pericolul pentru pacienţi nu este chiar atât de mare, deoarece chirurgii ar trebui să poarte două perechi de mănuşi.

Hexio-spray este folosit la dezinfectarea instumentarului din sala de operaţii. Pentru o probă luată de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, analizele arată o concentraţie de clorură de dedicildimetil amoniu de 0,035%, faţă de 0,15% conform etichetei.

Aceeaşi substanţă chimică este diluată în aproape toate probele luate dintr-un alt produs, Hexio-Sept, folosit ca dezinfectant universal.

La Institutul „Marius Nasta”, concentraţia este de 5,41% în loc de 15%. La Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Prahon”, analizele arată 5,25, în loc de 15%. Iar la Spitalul Universitar - 5,18 în loc de acelaşi 15%.

În plus, în proba de Hexio-Sept de la Spitalul Universitar, o a doua substanţă (glutaraldehidă) era diluată de 10 ori. Analizele au arătat o concentraţie de 1,23%, faţă de cele 12 procente scrise pe etichetă.

Citiţi şi:

Criza dezinfectanților. Primele rezultate: Toate probele sunt neconforme. Substanțe diluate chiar și de 2.500 de ori